Boże Narodzenie

Grzaniec, grzane wino – standardowy przepis

Zimno za oknem? Bez stresu! Mam dla Ciebie szybki przepis na grzane wino, które rozgrzeje nie tylko dłonie, ale i duszę. To taka magia, która wprowadzi do twojego domu przyjemny zapach i trochę uroku. Nie potrzebujesz mistrzostwa w kuchni, aby to zrobić – gotowi? Chwyć ulubioną butelkę wina i spróbuj grzanego wina!

Składniki na grzane wino: (3 porcje)

  • 750 ml czerwonego wina półwytrawnego lub wytrawnego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 75 ml naturalnego soku malinowego
  • 75 ml soku pomarańczowego
  • 2 goździki (jeżeli lubisz zapach i smak anyżu, dodaj 4)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • pomarańcza + 24 goździki + 4 gwiazdki anyżu (do kubeczka)

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na wolnym ogniu aż wino zacznie delikatnie parować. Ma być gorące, ale nie ma się jeszcze gotować. Wyjmujemy wszystkie przyprawy. Następnie przelewamy do kubeczków w których umieściliśmy wcześniej gwiazdkę anyżu i grubszy plasterek pomarańczy. Do każdego plasterka wbijamy po 6 goździków.

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *