Babka pomarańczowa z żurawiną


Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby dobrze zrobionej babki piaskowej… 🙂 Kolejną moją propozycją na świąteczne ciasto jest właśnie babka pomarańczowa z dodatkiem suszonej żurawiny. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi wyśmienite – jest puszyste, delikatne, o cudownym zapachu pomarańczy, a jej wykończenie w postaci polewy z białej czekolady robi świetną robotę! 🙂

Składniki na ciasto:

  • 420g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 jajek
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka suszonej żurawiny

Pomarańcze przed starciem skórki należy wyparzyć gorącą wodą, by pozbyć się wszystkich konserwantów, które nakładane są na skórkę. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło miksujemy do momentu, aż masa będzie puszysta i lekko zmieni kolor. Cały czas miksując dodajemy partiami cukier, cukier z prawdziwą wanilią oraz szczyptę soli. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym jajku, a następnie sok i skórkę z cytryny. Przełączamy na najniższe obroty miksera i dodajemy w dwóch porcjach przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy suszoną żurawinę i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki wysmarowanej wcześniej masłem lub margaryną i obsypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 55-60 minut do tzw. ,,suchego patyczka”.

Polewa z białej czekolady

  • 200g białej czkekolady
  • 50ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • garść suszonej żurawiny

Połamaną czekoladę umieszczamy wraz ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, zdejmujemy z kąpieli wodnej i lekko studzimy. Tak przygotowaną polewę oblewamy wystudzoną babkę i obsypujemy żurawiną.

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *