Trufle piernikowe


Ruszamy z serią święteczną! Od dzisiaj do 9 grudnia codziennie pojawiać się będzie jeden przepis nawiązujący do świąt Bożego Narodzenia. 🙂 Moją dzisiejszą propozycją są trufle piernikowe z dodatkiem czekolady mlecznej i kremówki. Swoim smakiem zachwycają, połączenie poniższych składników stanowi razem przepyszne połączenie.  Na pewno pokochacie je od pierwszego kęsa! 🙂

Składniki na 20 trufli:

  • 200g pierniczków w glazurze
  • 100g czekolady mlecznej
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50g masła
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej
  • kakao do obtoczenia

Przepis jest bardzo prosty. Pierniki rozgniatamy, a następnie dodajemy do nich rozpuszczone masło i kremówkę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mleko w proszku, przyprawę korzenną i mieszamy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie formujemy trufelki o średniej wadze 30g. Obtaczamy je w kakao. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce.


 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdą sobotę! :)
4 komentarze
  1. Smakowicie wyglądają! :3

  2. Polecam. Trufle są przepyszne.

  3. Wyglądają pysznie 🙂 Nigdy nie robiłam i nie jadłam trufli piernikowych 😀 Przepis jest faktycznie prosty i tani a składniki łatwo dostępne 😀 Zapisuję w zakładach i może zrobię na święta <3 Pozdrawiam!

  4. Za chwilę zabieram się za ich zrobienie. Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *