Trufle piernikowe


Ruszamy z serią święteczną! Od dzisiaj do 9 grudnia codziennie pojawiać się będzie jeden przepis nawiązujący do świąt Bożego Narodzenia. 🙂 Moją dzisiejszą propozycją są trufle piernikowe z dodatkiem czekolady mlecznej i kremówki. Swoim smakiem zachwycają, połączenie poniższych składników stanowi razem przepyszne połączenie.  Na pewno pokochacie je od pierwszego kęsa! 🙂

Składniki na 20 trufli:

  • 200g pierniczków w glazurze
  • 100g czekolady mlecznej
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50g masła
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej
  • kakao do obtoczenia

Przepis jest bardzo prosty. Pierniki rozgniatamy, a następnie dodajemy do nich rozpuszczone masło i kremówkę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mleko w proszku, przyprawę korzenną i mieszamy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie formujemy trufelki o średniej wadze 30g. Obtaczamy je w kakao. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce.

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
3 komentarze
  1. Polecam. Trufle są przepyszne.

  2. Wyglądają pysznie 🙂 Nigdy nie robiłam i nie jadłam trufli piernikowych 😀 Przepis jest faktycznie prosty i tani a składniki łatwo dostępne 😀 Zapisuję w zakładach i może zrobię na święta <3 Pozdrawiam!

  3. Za chwilę zabieram się za ich zrobienie. Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *