Trufle brazylijskie z oreo
Trufle

Trufle brazylijskie z oreo

Trufle brazylijskie, zwane inaczej truflami Brigadeiros to rozpływające się w ustach słodkości. Ich przygotowanie jest tak proste, że możecie zaprosić najmłodszych do pomocy w kuchni. Klasyczne brigadeiros są przygotowywane tylko z masła, mleczka skondensowanego i kakao, ja przygotowałem nietypową wersję z oreo. Trzeba ich koniecznie spróbować! 🙂

Składniki na trufle brazylijskie z oreo:

  • 530g mleczka skondensowanego słodzonego
  • 25g masła
  • 100g ciasteczek oreo
  • 10g kakao

Do obtoczenia trufli użyjemy:

  • 100g ciasteczek oreo
  • 15g kakao

Zaczynamy od rozpuszczenia masła na patelni, a następnie dodajemy mleczko skondensowane. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy cały czas do połączenia się składników i do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy zblendowane ciasteczka oreo i przesiane kakao, podgrzewamy jeszcze chwilę, aż masa lekko zgęstnieje. Następnie przekładamy masę do miski i odstawiamy do momentu aż wystygnie. W międzyczasie blendujemy ciasteczka wraz z kakao i wysypujemy na talerzyk.
Ostygnięta już masę ważymy na trufle o wadze 20g i formujemy kuleczki. Obtaczamy w zblendowanych ciasteczkach, a następnie wkładamy do lodówki. Najlepsze są schłodzone!

Trufle brazylijskie z oreo

Trufle brazylijskie z oreo Trufle brazylijskie z oreo

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *