Trufle brazylijskie, zwane inaczej truflami Brigadeiros to rozpływające się w ustach słodkości. Ich przygotowanie jest tak proste, że możecie zaprosić najmłodszych do pomocy w kuchni. Klasyczne brigadeiros są przygotowywane tylko z masła, mleczka skondensowanego i kakao, ja przygotowałem nietypową wersję z oreo. Trzeba ich koniecznie spróbować! 🙂
Składniki na trufle brazylijskie z oreo:
- 530g mleczka skondensowanego słodzonego
- 25g masła
- 100g ciasteczek oreo
- 10g kakao
Do obtoczenia trufli użyjemy:
- 100g ciasteczek oreo
- 15g kakao
Zaczynamy od rozpuszczenia masła na patelni, a następnie dodajemy mleczko skondensowane. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy cały czas do połączenia się składników i do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy zblendowane ciasteczka oreo i przesiane kakao, podgrzewamy jeszcze chwilę, aż masa lekko zgęstnieje. Następnie przekładamy masę do miski i odstawiamy do momentu aż wystygnie. W międzyczasie blendujemy ciasteczka wraz z kakao i wysypujemy na talerzyk.
Ostygnięta już masę ważymy na trufle o wadze 20g i formujemy kuleczki. Obtaczamy w zblendowanych ciasteczkach, a następnie wkładamy do lodówki. Najlepsze są schłodzone!