Trufle piernikowe ze startą marchewką

Pyszne piernikowe trufelki z dodatkiem gorzkiej czekolady, skórki oraz soku z pomarańczy. Nietypowym składnikiem jest w nich starta marchewka, która dodaje ciekawego smaku. Na pewno jest to przepis warty wypróbowania, nadaje się idealnie na święta! 🙂

Składniki i przepis na trufle piernikowe ze startą marchewką:

  • 70g startej marchewki
  • 170g pierniczków
  • 100g gorzkiej czekolady 70%
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 70g masła
  • Do obtoczenia: 50g startej czekolady 70% lub kakao

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pierniki dokładnie rozgniatamy i przekładamy do miski. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, startą marchewkę na drobnych oczkach, skórkę startą z całej pomarańczy i sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie formujemy kuleczki o wadze 15-20 gram i obtaczamy w startej czekoladzie. Przechowujemy w lodówce.

 

Trufle piernikowe ze startą marchewką Trufle piernikowe ze startą marchewką