Pyszne piernikowe trufelki z dodatkiem gorzkiej czekolady, skórki oraz soku z pomarańczy. Nietypowym składnikiem jest w nich starta marchewka, która dodaje ciekawego smaku. Na pewno jest to przepis warty wypróbowania, nadaje się idealnie na święta! 🙂
Składniki i przepis na trufle piernikowe ze startą marchewką:
- 70g startej marchewki
- 170g pierniczków
- 100g gorzkiej czekolady 70%
- skórka starta z jednej pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 70g masła
- Do obtoczenia: 50g startej czekolady 70% lub kakao
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pierniki dokładnie rozgniatamy i przekładamy do miski. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, startą marchewkę na drobnych oczkach, skórkę startą z całej pomarańczy i sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie formujemy kuleczki o wadze 15-20 gram i obtaczamy w startej czekoladzie. Przechowujemy w lodówce.
Wyglądają pięknie i myślę, że smakują równie świetnie. Po dodaniu niewielkich dekoracji faktycznie znakomicie nadadzą się na święta. 😀