Trufle piernikowe ze startą marchewką


Pyszne piernikowe trufelki z dodatkiem gorzkiej czekolady, skórki oraz soku z pomarańczy. Nietypowym składnikiem jest w nich starta marchewka, która dodaje ciekawego smaku. Na pewno jest to przepis warty wypróbowania, nadaje się idealnie na święta! 🙂

Składniki:
70g startej marchewki
170g pierniczków
100g gorzkiej czekolady 70%
skórka starta z jednej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
70g masła
Do obtoczenia: 50g startej czekolady 70% lub kakao

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pierniki dokładnie rozgniatamy i przekładamy do miski. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, startą marchewkę na drobnych oczkach, skórkę startą z całej pomarańczy i sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie formujemy kuleczki o wadze 15-20 gram i obtaczamy w startej czekoladzie. Przechowujemy w lodówce.

 



Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
1 komentarz
  1. Wyglądają pięknie i myślę, że smakują równie świetnie. Po dodaniu niewielkich dekoracji faktycznie znakomicie nadadzą się na święta. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *