Prosty w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczny tort chałwowy! Jasny biszkopt nasączony kawą, słodki krem budyniowy z dużym dodatkiem chałwy waniliowej, z obsypką na bazie prażonych orzechów laskowych, chałwy i wiórków kokosowych idealnie się ze sobą komponuje. Całą słodycz przełamuje dodatkowo kwaśna konfitura z czarnej porzeczki, przez co tort jest świetnie zbalansowany. 🙂
Składniki i przepis na na biszkopt do tortu:
- 7 jajek
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i lekko podbijamy. Dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy w temperaturze 170°C, przez około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Składniki i przepis na masę chałwową:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 220 g masła
- 300 g chałwy waniliowej
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
400ml mleka zagotowujemy. Pozostałą ilość dokładnie mieszamy z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkiem. Wlewamy do gotującego się mleka, jednocześnie szybko i energicznie mieszając do ponownego zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia z folią w kontakcie, aby nie zrobił się nam kożuch.
Miękkie masło ubijamy do puszystości, a następnie dodajemy partiami wystudzony budyń. Na sam koniec dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy.
Dodatkowo:
Nasączenie: Mocna, posłodzona kawa rozpuszczalna lub espresso
Do przełożenia: 500g konfitury z czarnej porzeczki
Obsypka na boki i wierzch:
- 100g podprażonych orzechów laskowych, bez łupinki
- 100g chałwy waniliowej
- 40g wiórków kokosowych
Podprażone orzechy lekko mielimy, tak, aby były wyczuwalne małe kawałki orzechów. Chałwę waniliową kruszymy, dodajemy wiórki kokosowe. Następnie wszystko ze sobą mieszamy.
Wykończenie:
Tort składamy w rancie. Układamy pierwszy blat, następnie obficie nasączamy biszkopt kawą, smarujemy połową ilości konfitury z czarnej porzeczki, wykładamy 1/3 części kremu chałwowego. Czynności powatarzamy raz jeszcze. Na sam wierzch kładziemy biszkopt, który nasączamy od spodu, a następnie ubytki z wierzchu wypełniamy kremem. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do momentu, aż krem stężeje. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z rantu i smarujemy pozostałą częścią kremu. Boki obsypujemy wcześniej przygotowaną mieszanką, lub dekorujemy w dowolny sposób.
Jestem zauroczona tym przepisem, nie muszę próbować, żeby wiedzieć, że smakuje genialnie! Wypróbuję!
Mmmmm… Wygląda bardzo apetycznie, a zapewne smakuje jeszcze lepiej 😀 Muszę koniecznie wypróbować przepis!