Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową


Prosty w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczny tort chałwowy! Jasny biszkopt nasączony kawą, słodki krem budyniowy z dużym dodatkiem chałwy waniliowej, z obsypką na bazie prażonych orzechów laskowych, chałwy i wiórków kokosowych idealnie się ze sobą komponuje. Całą słodycz przełamuje dodatkowo kwaśna konfitura z czarnej porzeczki, przez co tort jest świetnie zbalansowany. 🙂

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i lekko podbijamy.  Dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy w temperaturze 170°C, przez około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty.


 

Masa chałwowa:
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 220 g masła
  • 300 g chałwy waniliowej
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    400ml mleka zagotowujemy. Pozostałą ilość dokładnie mieszamy z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkiem. Wlewamy do gotującego się mleka, jednocześnie szybko i energicznie mieszając do ponownego zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia z folią w kontakcie, aby nie zrobił się nam korzuch.
    Miękkie masło ubijamy do puszystości, a następnie dodajemy partiami wystudzony budyń. Na sam koniec dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy.

 

Dodatkowo:
Nasączenie: Mocna, posłodzona kawa rozpuszczalna lub espresso
Do przełożenia: 500g konfitury z czarnej porzeczki

Obsypka na boki i wierzch:

  • 100g podprażonych orzechów laskowych, bez łupinki
  • 100g chałwy waniliowej
  • 40g wiórków kokosowych

Podprażone orzechy lekko mielimy, tak, aby były wyczuwalne małe kawałki orzechów. Chałwę waniliową kruszymy, dodajemy wiórki kokosowe. Następnie wszystko ze sobą mieszamy.

 

Wykończenie:
Tort składamy w rancie. Układamy pierwszy blat, następnie obficie nasączamy biszkopt kawą, smarujemy połową ilości konfitury z czarnej porzeczki, wykładamy 1/3 części kremu chałwowego. Czynności powatarzamy raz jeszcze. Na sam wierzch kładziemy biszkopt, który nasączamy od spodu, a następnie ubytki z wierzchu wypełniamy kremem. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do momentu, aż krem stężeje. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z rantu i smarujemy pozostałą częścią kremu. Boki obsypujemy wcześniej przygotowaną mieszanką, lub dekorujemy w dowolny sposób.

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdy weekend! :)
1 komentarz
  1. Mmmmm… Wygląda bardzo apetycznie, a zapewne smakuje jeszcze lepiej 😀 Muszę koniecznie wypróbować przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *