Mus czekoladowy z wiśniami
Deserki

Mus czekoladowy z wiśniami

Tym razem przyszedł czas na mocno czekoladowy deserek! Lekki i delikatny mus z gorzkiej czekolady, z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej. Całość idealnie balansuje słodko-kwaśny mus wiśniowy.

Składniki i przepis na 5 porcji musu czekoladowego:

  • 200 g czekolady gorzkiej 64%
  • 3 jajka
  • 60g cukru białego
  • 60g masła
  • 150ml słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • skórka starta z połowy pomarańczy

 

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy ja wraz z masłem. Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy.
Deser jest przygotowywany na surowych białkach, także, aby pozbyć się ewentualnych drobnoustrojów, musimy skorupkę jajek przed użyciem sparzyć gorącą wodą. Oddzielamy żółtka od białek, a następnie w osobnej misce ubijamy żółtka, a w osobnej ubijamy białka z cukrem i solą na sztywno. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
Do ubitych żółtek dodajemy czekoladę wraz z masłem i miksujemy od połączenia się składników. Następnie dodajemy ubitą kremówkę w 2 partiach, a na samym końcu białka. Musimy deliktnie mieszać, by nie stracić napowietrzenia. Gotowy mus przelewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia na 2 godziny.

Mus czekoladowy z wiśniami

Składniki i przepis na mus wiśniowy:

  • 300g wiśni
  • 25g cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej

Wiśnie, cukier i  sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy na najmniejszym ogniu. Dodajemy skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i ponownie zagotowujemy. Studzimy i wylewamy na stężony mus czekoladowy.

Mus czekoladowy z wiśniami

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *