Tiramisu w pucharkach

Pyszny, lekki i  niezwykle aromatyczny deser. Biszkopty nasączone mocną kawą z likierem amaretto, masa z mascarpone i gorzkie kakao – razem tworzą wspaniałe połączenie. Jest to mój jeden z ulubionych przepisów, gorąco polecam.
Składniki na 4 pucharki:

  • 250g mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • około 200g podłużnych biszkoptów
  • kilka łyżek kakao
  • 300ml mocnej kawy
  • 5 łyżyczek kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek likieru amaretto (można pominąć)

Kawę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, studzimy. Jajka parzymy, aby pozbyć się ewentualnej salmonelli ze skorupki. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z dwiema łyżkami cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie do żółtek dodajemy serek mascarpone, 3 łyżki likieru amaretto i miksujemy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno z resztą cukru. Dodajemy ubite białka do masy z mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Wystudzoną kawę mieszamy z resztą likieru.
Przygotowujemy 4 pucharki lub miseczki. Biszkopt namaczamy w kawie z likierem i układamy, aby dokładnie zakryć dno. Następnie nakładamy 2-3 łyżki kremu, posypujemy równomiernie kakao (lub startą, gorzką czekoladą) i znów układamy warstwę nasączonych biszkoptów. Na wierzch rozkładamy równomiernie 2-3 łyżki kremu i posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.

 

 

Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
3 komentarze
  1. Ale pysznie wygląda! Chyba czas wybrać się do kuchni i skorzystać z przepisu. Zostaję na dłużej! 🙂

  2. Bomba kaloryczna! Ale za to jaka pyszna… 😀

  3. Uwielbiam! Za dobre tiramisu dałabym się pokroić 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *