Pyszny, lekki i niezwykle aromatyczny deser. Biszkopty nasączone mocną kawą z likierem amaretto, masa z mascarpone i gorzkie kakao – razem tworzą wspaniałe połączenie. Jest to mój jeden z ulubionych przepisów, gorąco polecam.
Składniki i przepis na 4 pucharki tiramisu:
- 250g mascarpone
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- około 200g podłużnych biszkoptów
- kilka łyżek kakao
- 300ml mocnej kawy
- 5 łyżyczek kawy rozpuszczalnej
- 6 łyżek likieru amaretto (można pominąć)
Kawę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, studzimy. Jajka parzymy, aby pozbyć się ewentualnej salmonelli ze skorupki. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z dwiema łyżkami cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie do żółtek dodajemy serek mascarpone, 3 łyżki likieru amaretto i miksujemy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno z resztą cukru. Dodajemy ubite białka do masy z mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Wystudzoną kawę mieszamy z resztą likieru.
Przygotowujemy 4 pucharki lub miseczki. Biszkopt namaczamy w kawie z likierem i układamy, aby dokładnie zakryć dno. Następnie nakładamy 2-3 łyżki kremu, posypujemy równomiernie kakao (lub startą, gorzką czekoladą) i znów układamy warstwę nasączonych biszkoptów. Na wierzch rozkładamy równomiernie 2-3 łyżki kremu i posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
Ale pysznie wygląda! Chyba czas wybrać się do kuchni i skorzystać z przepisu. Zostaję na dłużej! 🙂
Bomba kaloryczna! Ale za to jaka pyszna… 😀
Uwielbiam! Za dobre tiramisu dałabym się pokroić 😉