Tym razem nietypowy przepis na panna cottę, mój eksperyment, który mogę uznać za bardzo udany. Lekko słodka galaretka z wina musującego, delikatna waniliowa panna cotta i kwaśny curd limonkowy tworzą razem bardzo ciekawe połączenie, które na pewno zachwyci waszych domowników. 🙂
Składniki i przepis na galaretka z wina musującego:
- 500 ml wina musującego półsłodkiego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżeczki cukru
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wina musującego, mieszamy i odstawiamy na parę minut, aby napęczniała. 100ml wina musującego zagotowujemy i wyłączamy gaz. Dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia, a następnie dolewamy pozostałą ilość schłodzonego wina musującego, rozlewamy do pucharków i wstawiawmy do lodówki na 2-3 godziny, aż masa stężeje. W międzyczasie przygotowujemy panna cottę.
Składniki i przepis na panna cottę:
-
- 350g mleka 3.2%
- 2 opakowania cukru z wanilią
- 300g białej czekolady
- 12g żelatyny / 50ml wody
- 500ml śmietanki kremówki
- 350g mleka 3.2%
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia na parę minut. Mleko zagotowujemy z wanilią, zdejmujemy z gazu i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę i białą czekoladę. (Jeżeli mamy czas możemy przygotować infuzję, czyli zagotowujemy mleko z wanilią i odstawiamy na noc do lodówki, smak wanilii będzie bardziej wyczuwalny) Wszystko dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy zimną śmietankę kremówkę, mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż ziarenka wanilii przestaną opadać na dno. Wylewamy masę na stężąłą galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.
Składniki i przepis na lime curd:
- 4g żelatyny / 15g wody
- 80g soku z limonki
- 75g jaj
- 50g żółtka
- 50g cukru
- 70g masła
- skórka starta z dwóch limonek
Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy, aby napęczniała. Jajka, żółtka, cukier i sok z limonki umieszczamy w garnku (najlepiej z podwójnym dnem), a następnie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę oraz zimne masło pokrojone na małe kawałki. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie i lekko studzimy. Następnie do przestudzonego curdu dodajemy skórkę startą z jednej limonki i mieszamy. Wystudzony curd wylewamy na stężałą panna cottę. Czekamy, aż wierzch stężeje i możemy się zajadać! 🙂
Pyszny deserek.