Panna cotta z galaretką z wina musującego i lime curdem


Tym razem nietypowy przepis na panna cottę,  mój eksperyment, który mogę uznać za bardzo udany. Lekko słodka galaretka z wina musującego, delikatna waniliowa panna cotta i kwaśny curd limonkowy tworzą razem bardzo ciekawe połączenie, które na pewno zachwyci waszych domowników. 🙂

Galaretka z wina musującego:

  • 500 ml wina musującego półsłodkiego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki cukru

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wina musującego, mieszamy i odstawiamy na parę minut, aby napęczniała. 100ml wina musującego zagotowujemy i wyłączamy gaz. Dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia, a następnie dolewamy pozostałą ilość schłodzonego wina musującego, rozlewamy do pucharków i wstawiawmy do lodówki na 2-3 godziny, aż masa stężeje. W międzyczasie przygotowujemy panna cottę.


Składniki na panna cottę:

    • 350g mleka 3.2%
    • 2 opakowania cukru z wanilią
    • 300g białej czekolady
    • 12g żelatyny / 50ml wody
    • 500ml śmietanki kremówki

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia na parę minut. Mleko zagotowujemy  z wanilią, zdejmujemy z gazu i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę i białą czekoladę. (Jeżeli mamy czas możemy przygotować infuzję, czyli zagotowujemy mleko z wanilią i odstawiamy na noc do lodówki, smak wanilii będzie bardziej wyczuwalny) Wszystko dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy zimną śmietankę kremówkę, mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż ziarenka wanilii przestaną opadać na dno. Wylewamy masę na stężąłą galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.

Składniki na lime curd:

  • 4g żelatyny / 15g wody
  • 80g soku z limonki
  • 75g jaj
  • 50g żółtka
  • 50g cukru
  • 70g masła
  • skórka starta z dwóch limonek

Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy, aby napęczniała. Jajka, żółtka, cukier i sok z limonki umieszczamy w garnku (najlepiej z podwójnym dnem), a następnie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę oraz zimne masło pokrojone na małe kawałki. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie i lekko studzimy. Następnie do przestudzonego curdu dodajemy skórkę startą z jednej limonki i mieszamy. Wystudzony curd wylewamy na stężałą panna cottę. Czekamy, aż wierzch stężeje i możemy się zajadać! 🙂

 


Mam na imię Mikołaj, mam 21 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
1 komentarz
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *