Dzisiaj serdecznie zapraszam na wypróbowanie sprawdzonego przepisu na deserki Kinder Country. Świetnie sprawdzą się do kawki z okazji Dnia Kobiet, jak i również w każdy inny dzień roku. Można wykorzystać przepis w przygotowaniu deserów na słodki stół. 🙂
Potrzebne składniki:
- 100g herbatników maślanych,
- 175ml śmietanki 30%,
- 125g serka mascarpone,
- 100g czekolady mlecznej,
- 100g czekolady białej,
- 1 szklanka pszenicy lub orkiszu ekspandowanego plus odrobina ziaren do dekoracji.
Wykonanie:
125 mililitrów śmietanki ubijamy ze 125 gramami serka mascarpone. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do ubitej masy dodajemy stopniowo czekoladę i dalej miksujemy do połączenia składników, na koniec dodajemy 1 szklankę ziaren ekspandowanych i mieszamy. W rondelku podgrzewamy 50ml śmietanki z połamaną mleczną czekoladą aż składniki się połączą, ściągamy z palnika. Herbatniki rozdrabniamy na miałki pył, na przykład w malakserze. Do przygotowanych naczynek wkładamy kolejno: herbatniki, masę śmietankową, polewę z czekolady mlecznej i na górę sypiemy trochę ziaren ekspandowanych do ozdoby. Tak przygotowane deserki wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
*Z podanych składników wyszło mi 10 małych pojemniczków.