Deserki

Deserki Kinder Country

Dzisiaj serdecznie zapraszam na wypróbowanie sprawdzonego przepisu na deserki Kinder Country. Świetnie sprawdzą się do kawki z okazji Dnia Kobiet, jak i również w każdy inny dzień roku. Można wykorzystać przepis w przygotowaniu deserów na słodki stół. 🙂

 

Potrzebne składniki:

  • 100g herbatników maślanych,
  • 175ml śmietanki 30%,
  • 125g serka mascarpone,
  • 100g czekolady mlecznej,
  • 100g czekolady białej,
  • 1 szklanka pszenicy lub orkiszu ekspandowanego plus odrobina ziaren do dekoracji.

Wykonanie:

125 mililitrów śmietanki ubijamy ze 125 gramami serka mascarpone. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do ubitej masy dodajemy stopniowo czekoladę i dalej miksujemy do połączenia składników, na koniec dodajemy 1 szklankę ziaren ekspandowanych i mieszamy. W rondelku podgrzewamy 50ml śmietanki z połamaną mleczną czekoladą aż składniki się połączą, ściągamy z palnika. Herbatniki rozdrabniamy na miałki pył, na przykład w malakserze. Do przygotowanych naczynek wkładamy kolejno: herbatniki, masę śmietankową, polewę z czekolady mlecznej i na górę sypiemy trochę ziaren ekspandowanych do ozdoby. Tak przygotowane deserki wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

*Z podanych składników wyszło mi 10 małych pojemniczków.

AutorKasia

Hej, hej!
Mam na imię Kasia i mam 23 lata. Pieczeniem interesuję się od najmłodszych lat. Już jako mała dziewczynka pasjonowało mnie pomaganie kobietom z mojej rodziny w przygotowywaniu słodkości. Dziś, jako dorosła kobieta, staram się zawsze wkładać całe serce w przygotowywane przeze mnie wypieki, a sprawdzonymi przepisami chętnie dzielę się z bliskimi, a od niedawna również z Wami - czytelnikami bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *