Dzisiaj przedstawiam przepis na czekoladowe deserki z użyciem ciasteczek Oreo. Deser łączy w sobie mocno czekoladową polewę, krem z białej czekolady o konsystencji pianki oraz pokruszone ciasteczka Oreo.
Potrzebne składniki:
- 180g ciasteczek typu oreo,
- 550ml śmietanki 30%,
- 100g czekolady białej,
- 100g czekolady gorzkiej 74% lub 80%,
- 1,5 łyżeczki żelatyny,
- 12 łyżeczek zimnej wody.
Wykonanie:
Całe ciasteczka kruszymy na piasek za pomocą malaksera. Miskę z 150ml śmietanki i gorzką czekoladą umieszczamy na kąpieli wodnej i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, pozostawiamy do przestudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. 400ml śmietanki ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia, następnie dodajemy do śmietany wraz z białą czekoladą, miksujemy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Przygotowujemy sobie 8 równych, niedużych pucharków. Na dno każdego wysypujemy łyżkę pokruszonych ciastek, wyciskamy krem i wylewamy polewę czekoladową, czynność powtarzamy aż zapełnimy każdy z pucharków. Tak przygotowany deser chłodzimy co najmniej przez jedną godzinę przed podaniem. Smacznego!