Poprzednio pokazałem Wam jak przygotować domowe mleko kokosowe, a dzisiaj przedstawiam przepis z jego wykorzystaniem. 🙂 Pokażę Wam jak przygotować lekki, zdrowy, wegański, a zarazem smaczny pudding kokosowy z tapioką, malinami i nasionami chia.
Na wstępnie zacznijmy od pytania – co to jest tapioka? Podejrzewam, że wiele osób nie miało okazji jej spróbować. Jest to jeden z produktów pozyskiwanych z manioku, czyli popularnej rośliny jadalnej, która jest niesamowicie popularna w krajach takich jak: Ameryka Południowa, Azja oraz Afryka. Sama tapioka znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Jest ona bezglutenowa, dlatego idealnie nadaje się dla osób chorych na celiakię lub nietolerancję glutenu. Jest także świetnym źródłem wapnia, który odpowiada za prawidłową gęstość kości oraz źródłem potasu, żelaza, witaminy K, witaminy B, kwasu foliowego. Zawiera niewiele kalorii, bo tylko 358 kcal na 100g produktu. Ale to nie wszystko! 🙂
Mus z malin zawiera nasiona chia, które dostarczają bardzo dużo składników odżywczych, są obfite w w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. Zawierają także przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie: szybkiego starzenia się komórek, a także działają antynowotworowo. Jak widzicie, ten deserek to samo zdrowie, dlatego zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto!
Składniki i przepis na kokosowy pudding:
- 800ml domowego mleka kokosowego – przepis
- 200ml wody
- 125g tapioki
- 2 łyżki ksylitolu, erytrolu bądź syropu klonowego (ja użyłem ksylitolu)
- (opcjonalnie) ziarenka z laski wanilii
Wlewamy wodę do mleczka kokosowego, dodajemy 2 łyżki ksylitolu, erytrolu bądź syropu klonowego. W tym momencie możemy dodać ziarna wanilii i tapiokę. Cały czas mieszając podgrzewamy mieszankę na najmniejszym ogniu w garnku z podwójnym dnem do momentu, aż tapioka zrobi się całkowicie przezroczysta. Potrwa to około 20-25 minut. Przelewamy do pucharków i odstawiamy.
Składniki i przepis na mus malinowy:
-
- 300g malin
- 30g wody
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki nasion chia
Przygotowujemy mus malinowy. Maliny, wodę i cukier umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Do gorących malin dodajemy łyżki nasion chia i odstawiamy na parę minut. Wylewamy na wierzch puddingu i wstawiamy do lodówki.