Batoniki z ziarnami i miodem


Kolejna propozycja na zdrową żywność, tym razem na batoniki z różnymi ziarnami, płatkami owsianymi i miodem. Do batoników możemy tak na prawdę dodać co nam się podoba, np. suszone morele, śliwki, daktyle, migdały, więc każdemu przypadną do gustu.

Składniki (na 20-24 porcje):

  • 3 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1½ szklanka pestek słonecznika BIO, firmy Polskie Młyny
  • ½ szklanki pestek dyni BIO, firmy Polskie Młyny
  • 1½ szklanki ziaren sezamu
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka rodzynek
  • (opcjonalnie) około 100g jagód goji
  • ½ szklanki dowolnych orzechów, w moim przypadku laskowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka płynnego miodu

Płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika, sezamu i posiekane orzechy prażymy na patelni, aż osiągną ciemnozłoty kolor. Uprażone nasiona przesypujemy do miski i mieszamy razem z żurawiną, rodzynkami i jagodami goji. Dodajemy płynny miód i rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. (Jeżeli mamy miód w formie stałej, możemy go rozpuścić) Masę przekładamy do foremki o wymiarach 34×24 i wyrównujemy. Jeszcze ciepłą masę musimy pokroić na podłużne batoniki, ponieważ kiedy masa wystygnie, będzie zbyt twarda.

 



Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
4 komentarze
  1. Zdrowe, pyszne i pożywne batoniki – to jest to czego szukałem! < 3

  2. Kocham zdrowe słodycze, na pewno wypróbuję przepis!

  3. Uwielbiam takie połączenia

  4. Wyglądają pysznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *