Batoniki z ziarnami i miodem



Kolejna propozycja na zdrową żywność, tym razem na batoniki z różnymi ziarnami, płatkami owsianymi i miodem. Do batoników możemy tak na prawdę dodać co nam się podoba, np. suszone morele, śliwki, daktyle, migdały, więc każdemu przypadną do gustu.

Składniki (na 20-24 porcje):

  • 3 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1½ szklanka pestek słonecznika BIO, firmy Polskie Młyny
  • ½ szklanki pestek dyni BIO, firmy Polskie Młyny
  • 1½ szklanki ziaren sezamu
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka rodzynek
  • (opcjonalnie) około 100g jagód goji
  • ½ szklanki dowolnych orzechów, w moim przypadku laskowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka płynnego miodu

Płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika, sezamu i posiekane orzechy prażymy na patelni, aż osiągną ciemnozłoty kolor. Uprażone nasiona przesypujemy do miski i mieszamy razem z żurawiną, rodzynkami i jagodami goji. Dodajemy płynny miód i rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. (Jeżeli mamy miód w formie stałej, możemy go rozpuścić) Masę przekładamy do foremki o wymiarach 34×24 i wyrównujemy. Jeszcze ciepłą masę musimy pokroić na podłużne batoniki, ponieważ kiedy masa wystygnie, będzie zbyt twarda.

 



Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *