Piekliście już swoje ciasteczka na święta? Czasu już coraz mniej… 😉 Przedstawiam przepis na amerykańskie ciasteczka owsiane z płatkami owsianymi, żurawiną i czekoladą. Tym razem troszkę inny przepis od tych, które są na blogu, ale równie smaczny 🙂 Jeżeli interesuje Was inny przepis na takie ciasteczka – zobaczcie pierwszy lub drugi przepis z mojego bloga.
Składniki i przepis ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą: (25 sztuk)
- 140g miękkiego masła
- 70g cukru
- 1 jajko
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g płatków owsianych + 50g do obtoczenia
- 125g żurawiny suszonej
- 100g czekolady mlecznej
W misce przygotowujemy sobie posiekaną czekoladę, żurawinę i płatki owsiane.
Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, po czasie dodajemy jajko i chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Chłodzimy przez około godzinę w lodówce, a w międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, obtaczamy je w płatkach owsianych i układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Gotowe ciasteczka będą lekko zarumienione z góry, ale najlepiej sprawdzić czy są dobre po ich spodzie. Ciastka po tym czasie będą nadal bardzo miękkie, kruszeją one dopiero w momencie studzenia.