Tym razem przepis na pyszne ciasteczka o smaku cynamonu! 🙂 Są one bardzo kruche i aromatyczne, a cukier z cynamonem na górze ciasteczek idealnie się z nimi komponuje. Uwielbiam cynamon i mógłbym go dodawać do wszystkiego, jest to moja ulubiona przyprawa. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂
Składniki i przepis na kruche ciasteczka cynamonowe:
- 1 jajko
- 1 białko
- 90g masła
- 240g mąki
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 100g cukru pudru
- cukier trzcinowy wymieszany z cynamonem do posypania ciasteczek
Mąkę, cukier puder, cynamon, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło. Całość siekamy nożem, a następnie dodajemy jajko i szybko ugniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4mm. Wykrajamy dowolne kształty, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie smarujemy białkiem i posypujemy mieszaniną cukru z cynamonem. Pieczemy przez około 10-12 minut do zezłocenia się ciasteczek.
Po wystudzeniu przechowujemy w zamkniętym pojemniku.