Ciasteczka

Ciasteczka czekoladowe z czekoladą, migdałami i żurawiną

Tym razem mam przyjemność podzielić się z Wami przepisem na amerykańskie ciasteczka z gorzką czekoladą. Są to ciastka, które są niezwykle aromatyczne dzięki dodatkowi wanilii, pomarańczy, żurawiny, migdałów, czekolady i przypraw takich jak kakao i cynamon. Ta propozycja jest idealna dla wszystkich miłośników amerykańskich ciasteczek!

Składniki na około 30 ciasteczek amerykańskich:

  • 200 g masła 
  • 360 g mąki pszennej
  • 40 g kakao 
  • 3 żółtka 
  • 1 całe jajko
  • 200 g cukru pudru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 160 g żurawiny suszonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z pomarańczy
  • 300 g czekolady gorzkiej 
  • 100 g posiekanych migdałów

 

Musimy przygotować sobie na początek 2 miski. W jednej umieszczamy suche składniki – mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy kakao, cynamon, żurawinę, posiekaną czekoladę oraz migdały. Całość mieszamy. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło (w temperaturze pokojowej) oraz skórkę otartą z całej pomarańczy, a następnie ubijamy mikserem do momentu aż zwiększy swoją objętość i zmieni barwę na białą. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier z wanilią cały czas ubijając. Po paru minutach dodajemy jajka i nadal miksujemy aż wszystko dobrze się ze sobą połączy. Przesypujemy partiami suche składniki do mokrych i miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec ciasto możemy wyrobić ręką upewniając się czy cała mąka połączyła się z ciastem. Bardzo często mąka zostaje na samym dnie, więc zwrócić na to uwagę. Masę na ciasteczka umieszczamy na 2 godziny w lodówce.

Po tym czasie z ciasta formujemy kulki o średniej wadze 50-55 gramów, każda musi mieć podobną wagę, żeby piekły się jednakową długość. Kulki umieszczamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszczamy, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na funkcji góra-dół. Pieczemy po 9 ciasteczek na porcję przez około 13-15 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę z piekarnika, studzimy i przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Ciastka po tym czasie będą nadal miękkie, ale stwardnieją w momencie studzenia. Po wystudzeniu nadal są miękkie w środku, smakują jak typowe amerykańskie ciasteczka ze marketu, ale z tą różnicą, że wiemy co się w nich znajduje, a smakiem zdecydowanie przewyższają wersję sklepową. 🙂

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *