Kruche ciasteczka maślane
Boże Narodzenie Ciasteczka

Kruche ciasteczka maślane

Przepyszne, kruche ciasteczka o lekko waniliowym zapachu są bardzo proste do zrobienia. Idealne, by robić je razem z dziećmi w długie, zimowe wieczory. Znikają w mgnieniu oka! 😉

Składniki i przepis na kruche ciasteczka maślane:

    • 750g mąki tortowej
    • 250g masła
    • 4 jajka
    • szklanka cukru
    • opakowanie cukru wanilinowego
    • szczypta soli

Miękkie masło zagniatamy z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy jajka w temperaturze pokojowej i dalej zagniatamy do dokładnego połączenia się składników. Przesianą mąkę wraz z solą dodajemy do masła z jajkami i zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie się mocno lepić do rąk, dodajemy niewielką ilość mąki. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Stolnicę opruszamy mąką, rozwałkujemy na grubość ok. 5mm-1cm, wykrajamy foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (kto jakie lubi, ja lubię grubsze ciasteczka). Jeżeli chcemy, smarujemy jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody i wierzch posypujemy grubym lub zwykłym cukrem. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 10-15 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Wystudzone ciasteczka możemy również polukrować, jak zrobić lukier pokazuję w TYM przepisie.

Kruche ciasteczka maślane

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *