Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną


Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc trzeba zapełnić brzuchy ciasteczkowym łasuchom w naszym domu. 😀 Z tej okazji przygotowałem pyszne i szybkie w przygotowaniu maślane ciasteczka z dodatkiem suszonej żurawiny i białej czekolady, którym nikt w domu się nie oprze! Idealne na święta. <3

Składniki na około 20 sztuk:

  • 140 g masła
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki whisky
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 220g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g posiekanej białej czekolady
  • 200g suszonej żurawiny

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, whisky, ekstrakt waniliowy i dalej chwilę miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz posiekaną suszoną żurawinę, dokładnie mieszamy. Formujemy kuleczki o wadze około 30-35g, pieczemy w dużych od siebie odstępach, ponieważ ciastka się rozleją podczas pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem przez około 7-8 minut, do delikatnego zbrązowienia się brzegów.



Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
6 komentarze
  1. Porywam przepis, ciasteczka z tymi dodatkami napewno są pyszne. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Polubiłam stronę na Facebooku:)

  2. Z chęcią wykorzystam przepis i rozpieszczę moich bliskich domowym wypiekiem! <3
    Pozdrawiam serdecznie!

  3. Kocham białą czekoladę i żurawinę. To jest przepis specjalnie dla mnie. Teraz tylko musze znaleźć wolna chwilke i zabrać się do pieczenia 🙂 <3

    1. Koniecznie! Ciastka są pyszne! <3

  4. Dzięki za przepis! Ciasteczka wyglądają mega apetycznie. Połączenie kwaskowatej żurawiny ze słodką białą czekoladą wydaje się nie być głupie – w sumie nie wpadłabym na to. Na pewno wypróbuję! Szukam jedynie sposobu by czekolada pozostała w lekko roztopionych kawałkach a nie upłynniła się całkowicie…

    1. Żeby czekolada całkowicie się nie rozpuściła w ciasteczkach, wystarczy, że posiekasz ją na troszkę większe kawałki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *