Czekolada matcha


Matcha nadaje się świetnie do najróżniejszych deserów – nadaje im unikalnego smaku i koloru. Możemy z jej dodatkiem przygotować nasze ulubione słodkości – mazurki, serniki, torty, desery oraz wiele innych. Tym razem przedstawię przepis na czekoladę matcha z dodatkiem migdałów.

Przepis powstał dzięki współpracy ze sklepem ZielonyKubek, który oferuje szeroki wybór najlepszej jakości herbat japońskich. Między innymi jest to herbata matcha, która zostanie wykorzystana  w tym przepisie. Producent, z którym współpracuje firma to Osada Tea Japan. Ich plantacje położone są głęboko w górach prefektury Shizuoka, 130 km na pd-zach od góry Fuji,  na obszarach otoczonych lasami i innymi plantacjami ekologicznymi. Osada Tea  Japan to producent z ponad 30-letnim doświadczeniem w produkcji i uprawie herbaty ekologicznej, dlatego jeżeli zależy nam na najwyższej jakości produktów lepiej trafić nie można.

Teraz trochę o właściwościach zdrowotnych matchy. 🙂 Pierwszym czynnikiem dla którego powinniśmy często ją pić jest fakt, że matcha jest skarbnicą antyoksydantów, czyli substancji, które mogą zapobiec rozwojowi nowotworów oraz chorób układu krążenia. Charakteryzuje się ona także wysokim stężeniem katechin, które odpowiadają za działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe w naszym organizmie, a także wzmacnia układ odpornościowy. Ma również działania odchudzające dzięki dużej zawartości katechin, kofeiny i L-teaniny, czego dowodzą badania przeprowadzone w 2004 roku. U osób badanych zaobserwowano wyraźną redukcję tkanki tłuszczowej i obniżenie poziomu cholesterolu.

 


Składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki herbaty matcha
  • Dowolne składniki do posypania na wierzch (w moim przypadku są to migdały)

Na początku musimy przygotować blaszkę, do której będziemy wylewać czekoladę. Musimy być ona minimum 3 razy większa, niż standardowa tabliczka czekolady. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie siekamy obrane ze skórki migdały. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy całkowicie się rozpuści, zdejmujemy i odstawiamy na minutę. Następnie dodajemy matchę przez sitko z małymi oczkami i szybko mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotwaną blaszkę i posypujemy posiekanymi migdałami.
Gotową czekoladę odkładamy w temperaturę pokojową na 3-4 godziny, by stwardniała, a następnie kroimy, lub łamiemy w nieregularne kształty.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *