Przepis co prawda świąteczny, ale zabrakło czasu, żeby go wstawić. Jest wyśmienity, więc myślę, że można go sobie zapisać i wykorzystać na kolejne święta. Makowiec na białym maku różni się bardzo smakiem w porównaniu do tradycyjnego makowca. Jest bardziej delikatny i według mnie ma dużo więcej aromatu. Przygotowywałem go już trzeci raz i za każdym razem zachwyca. 🙂
Składniki i przepis na kruche ciasto: (blaszka 25x36cm)
-
- 400 gram mąki
- 200 gram masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia łączymy ze sobą. Dodajemy zimne masło, żółtka i wyrabiamy początkowo nożem do momentu, aż połączą się składniki. Następnie krótko i szybko zagniatamy ciasto, żeby go za dużo nie ocieplać. Dzielimy na 2 porcje, owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Spód i boki blaszki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, dzięki temu ciasto nie przyklei się do foremki. Po tym czasie, wykładamy spód blaszki jedną porcją ciasta i wyrównujemy. Wkładamy ponownie do lodówki na czas dokończenia masy makowej. Gdy przygotowaliśmy już naszą masę makową, wylewamy ją na wcześniej przygotowany spód, a drugą porcje ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy gwiazdki. Rozkładamy je równo, ale makowiec nie może być szczelnie wyłożony. Musi on mieć miejsce, żeby odparować podczas pieczenia.
Składniki i przepis na masę z białego maku:
-
- 500 g białego maku
- 1l mleka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- naturalny aromat migdałowy
- 250g migdałów bez skórki, zmielonych
- 5 jajek
- 400-600 g bakalii, dodajcie tyle ile lubicie. U mnie były to płatki migdałowe, posiekane migdały i orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, daktyle, rodzynki, żurawina, morele.
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Zaczynamy od przygotowania białego maku. Ja zacząłem go przygotowywać dzień wcześniej, porą wieczorną. Zagotowujemy 1l mleka, a następnie dodajemy do niego biały mak. Przykrywamy i odstawiamy w zimne miejsce do poranka. Po tym czasie, mak zdążył się idealnie namoczyć i zyskał zupełnie inny smak. Odsączamy mak, a następnie mielimy go dwukrotnie. Odkładamy go do osobnej miski. Przygotowujemy w tym czasie resztę składników – migdały bez skórki mielimy, oddzielamy żółtka od białek i przygotowujemy bakalie. Masło ubijamy z cukrem pudrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią do puszystości, następnie stopniowo dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Do maku dodajemy następujące rzeczy – przygotowane bakalie, zmielone migdały, proszek do pieczenia, niewielką ilość naturalnego aromatu migdałowego i ubite żółtka z masłem. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Ostatnim etapem jest ubicie białek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy do puszystości, uważając, by ich nie przebić. Ubite białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto i odstawiamy na czas przygotowania dekoracji. Drugą porcje ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy gwiazdki. Rozkładamy je równo, ale makowiec nie może być szczelnie wyłożony. Musi on mieć miejsce, żeby odparować podczas pieczenia. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180°C, opcja góra-dół.
Składniki i przepis na polewę z białej czekolady:
-
- 200 g białej czekolady
- 60 g mleka
- siekane migdały do oprószenia
Białą czekoladę wraz z mlekiem umieszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczamy, a następnie studzimy przez chwilę, aby lekko stężąła. Oblewamy wystudzonego makowca i oprószamy migdałami. Ciasto przechowujemy w lodówce.