Bardzo pyszne, puszyste babeczki z dodatkiem świeżych jabłek, przyprawy korzennej, kakao i cynamonu. Dodatek jabłek sprawia, że są one bardzo wilgotne w środku, a świąteczne przyprawy doskonale uwydatniają ich smak.
Składniki i przepis na 20 babeczek korzennych z dodatkiem jabłek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki maślanki
- 50 g masła
- 1 jajko
- 3 średniej wielkości jabłka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w małą kosteczkę. W jednej misce mieszamy mokre składniki, czyli: mleko, maślankę, rozpuszczone masło, cukier, szczyptę soli i jajko. Mieszamy do połączenia się składników. Mąkę pszenną, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy do drugiej miski. Wymieszane mokre składniki przelewamy do składników suchych, dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i szybko mieszamy tylko do połączenia się składników. Najwygodniejszym sposobem na wykładanie ciasta, będzie przelanie go do kubeczka z dziubkiem, z którego będziemy bezpośrednio przelewać ciasto do papilotek. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości papilotki. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC, przez około 25-30 minut. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy są wypieczone.
Składniki i przepis na lukier cytrynowy:
- 200g cukru pudru
- 4-5 łyżek wody
- wiórki kokosowe do posypania
Cukier puder i wodę umieszczamy w miseczce, a następnie ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukier musi być dosyć gęsty. Smarujemy nim wierzch naszej babeczki, a następnie hojnie obsypujemy wiórkami kokosowymi, aby uzyskać efekt ,,śniegu”.
Składniki i przepis na krem maślany do dekoracji:
- 4 białka
- 200g cukru
- 300g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- barwnik spożywczy
Białka umieszczamy w metalowej lub szklanej misce, dodajemy cukier i szczyptę soli. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się minimalną ilością wody i ubijamy trzepaczką do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. (Masa powinno osiągnąć temperaturę około 60°C) Ciepłe białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż całkowicie wystygną. Na koniec, cały czas miksując dodajemy partiami miękkie masło. Możemy mieć wrażenie, że masa się warzy, ale nie przejmujemy się tym i miksujemy dalej. Tak ma być. Masę barwimy na zielono, lekko chłodzimy, a następnie szprycujemy choinki za pomocą rękawa cukierniczego. Babeczki przechowujemy w lodówce, najlepsze są na drugi dzień! 🙂