Korzenne babeczki z dodatkiem jabłek


Bardzo pyszne, puszyste babeczki z dodatkiem świeżych jabłek, przyprawy korzennej, kakao i cynamonu. Dodatek jabłek sprawia, że są one bardzo wilgotne w środku, a świąteczne przyprawy doskonale uwydatniają ich smak.

 

Składniki na około 20 babeczek::

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki maślanki
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 3 średniej wielkości jabłka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w małą kosteczkę. W jednej misce mieszamy mokre składniki, czyli: mleko, maślankę, rozpuszczone masło, cukier, szczyptę soli i jajko. Mieszamy do połączenia się składników. Mąkę pszenną, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy do drugiej miski. Wymieszane mokre składniki przelewamy do składników suchych, dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i szybko mieszamy tylko do połączenia się składników. Najwygodniejszym sposobem na wykładanie ciasta, będzie przelanie go do kubeczka z dziubkiem, z którego będziemy bezpośrednio przelewać ciasto do papilotek. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości papilotki. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC, przez około 25-30 minut. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy są wypieczone.


Składniki na lukier cytrynowy:

  • 200g cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody
  • wiórki kokosowe do posypania

Cukier puder i wodę umieszczamy w miseczce, a następnie ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukier musi być dosyć gęsty. Smarujemy nim wierzch naszej babeczki, a następnie hojnie obsypujemy wiórkami kokosowymi, aby uzyskać efekt ,,śniegu”.

Składniki na krem maślany:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • 300g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • barwnik spożywczy

Białka umieszczamy w metalowej lub szklanej misce, dodajemy cukier i szczyptę soli. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się minimalną ilością wody i ubijamy trzepaczką do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. (Masa powinno osiągnąć temperaturę około 60°C) Ciepłe białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż całkowicie wystygną. Na koniec, cały czas miksując dodajemy partiami miękkie masło. Możemy mieć wrażenie, że masa się warzy, ale nie przejmujemy się tym i miksujemy dalej. Tak ma być. Masę barwimy na zielono, lekko chłodzimy, a następnie szprycujemy choinki za pomocą rękawa cukierniczego. Babeczki przechowujemy w lodówce, najlepsze są na drugi dzień! 🙂


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdą sobotę! :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *