Babeczki bananowe z orzechami


Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Do przygotowania najlepiej użyć mocno dojrzałych bananów.

Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Banana rozgniatamy widelcem, lub miksujemy w blenderze. Wszystkie mokre składniki razem z bananem i cukrem miksujemy do powstania puszystej masy. Ubitą masę dodajemy do wcześniej przesianej mąki i wyrabiamy ciasto. Orzechy siekamy i dodajemy do wyrobionej masy.

Metalową foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Jeśli nie mamy kupnych papilotek, możemy je zrobić samemu wycinając z papieru do pieczenia równe kwadraty. Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości  zostawiając miejsce babeczkom na wyrośnięcie.

Babeczki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200°C. Po dwudziestu minutach sprawdzamy, czy nasze babeczki są upieczone. Aby to sprawdzić należy wbić drewniany patyczek od szaszłyków w środek babeczki. Jeżeli patyczek jest mokry, albo jest na nim surowe ciasto, zostawiamy jeszcze na 5 minut i ponownie sprawdzamy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g orzechów włoskich


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
1 komentarz
  1. Kolejna rzecz, którą na pewno zrobię 🙂 Trufle wyszły przepyszne! Mój chłopak tylko poradził aby zamiast kakao obtoczyć we wiórkach kokosowych. 😀 Te święta będą pełne wypieków z Twojego bloga 😀 Nie lubię robić dużych ciast więc ograniczę się do murzynka a cała reszta to będą babeczki i trufle 😀 Bardzo podoba mi się Twój blog. Mam go zapisanego w zakładkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *