Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Do przygotowania najlepiej użyć mocno dojrzałych bananów.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Banana rozgniatamy widelcem, lub miksujemy w blenderze. Wszystkie mokre składniki razem z bananem i cukrem miksujemy do powstania puszystej masy. Ubitą masę dodajemy do wcześniej przesianej mąki i wyrabiamy ciasto. Orzechy siekamy i dodajemy do wyrobionej masy.
Metalową foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Jeśli nie mamy kupnych papilotek, możemy je zrobić samemu wycinając z papieru do pieczenia równe kwadraty. Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości zostawiając miejsce babeczkom na wyrośnięcie.
Babeczki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200°C. Po dwudziestu minutach sprawdzamy, czy nasze babeczki są upieczone. Aby to sprawdzić należy wbić drewniany patyczek od szaszłyków w środek babeczki. Jeżeli patyczek jest mokry, albo jest na nim surowe ciasto, zostawiamy jeszcze na 5 minut i ponownie sprawdzamy.
Składniki i przepis na babeczki bananowe z orzechami:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki kakao
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 mocno dojrzałe banany
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 150 g orzechów włoskich
Kolejna rzecz, którą na pewno zrobię 🙂 Trufle wyszły przepyszne! Mój chłopak tylko poradził aby zamiast kakao obtoczyć we wiórkach kokosowych. 😀 Te święta będą pełne wypieków z Twojego bloga 😀 Nie lubię robić dużych ciast więc ograniczę się do murzynka a cała reszta to będą babeczki i trufle 😀 Bardzo podoba mi się Twój blog. Mam go zapisanego w zakładkach.