Czekoladowo-kawowe babeczki z solonym karmelem

Pyszny i prosty przepis na babeczki czekoladowo-kawowe z solonym karmelem i kremem śmietankowym. Pomysł na przepis zaczerpnąłem ze strony Sugarlady, którą serdecznie polecam. 🙂

Składniki na babeczki:

  • 75g gorzkiej czekolady
  • 175g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 185g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 120ml kawy (najlepiej podwójne espresso z dolaną wodą)
  • 120ml maślanki
  • 100ml oleju roślinnego
  • szczypta soli

Wykonanie samych babeczek jest bardzo proste. Do pierwszej miski dodajemy mokre składniki – kawę, maślankę, olej, jajka, cukier, oraz szczyptę soli. Całość ubijamy mikserem przez parę minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość mieszamy. Przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Ciasto wychodzi dosyć lejące, ale takie ma być. Najwygodniej będzie nam się nakładać, jeżeli przelejemy ciasto do kubeczka z dziubkiem i z niego będziemy bezpośrednio przelewać ciasto do papilotek. Ciasto wlewamy do  3/4 wysokości papilotki. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC z termoobiegiem, przez około 17-20 minut. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy są wypieczone.


Składniki na solony karmel:

  • 250g cukru drobnego
  • 100g masła
  • 150ml śmietanki kremówki 30%/36%
  • pół łyżeczki soli himalajskiej

Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i ustawiamy go na najmniejszym ogniu. Mieszamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy. Gdy cukier nam się już rozpuścił, dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż masło z cukrem dobrze się połączą ze sobą. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę i mieszamy przez 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki soli. Odstawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowany karmel możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.


Składniki na krem śmietankowy:

  • 250g mascarpone
  • 400ml śmietanki kremówki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku
  • ekstrakt waniliowy

Mascarpone ubijamy wraz z kremówką i cukrem pudrem na sztywno.


Wykończenie:
Wydrążamy otwory na środku babeczki za pomocą drylownicy do jabłek i napełniamy je wcześniej przygotowanym solonym karmelem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką i dekorujemy nim wierzch. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego z tylką z małym otworem rozlewamy karmel na wierzchu babeczek w nieregularnych kształtach i posypujemy poyspką karmelową. Smacznego! 🙂

Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
1 komentarz
  1. Uwielbiam wszelkie słodkości, a te babeczki wyglądają obłędnie! Znowu moja dieta pójdzie w odstawkę ;(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *