Pyszny i prosty przepis na babeczki czekoladowo-kawowe z solonym karmelem i kremem śmietankowym. Pomysł na przepis zaczerpnąłem ze strony Sugarlady, którą serdecznie polecam. 🙂
Składniki i przepis na babeczki czekoladowo-kawowe:
- 75g gorzkiej czekolady
- 175g mąki pszennej
- 30g kakao
- 185g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 120ml kawy (najlepiej podwójne espresso z dolaną wodą)
- 120ml maślanki
- 100ml oleju roślinnego
- szczypta soli
Wykonanie samych babeczek jest bardzo proste. Do pierwszej miski dodajemy mokre składniki – kawę, maślankę, olej, jajka, cukier, oraz szczyptę soli. Całość ubijamy mikserem przez parę minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość mieszamy. Przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Ciasto wychodzi dosyć lejące, ale takie ma być. Najwygodniej będzie nam się nakładać, jeżeli przelejemy ciasto do kubeczka z dziubkiem i z niego będziemy bezpośrednio przelewać ciasto do papilotek. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości papilotki. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC z termoobiegiem, przez około 17-20 minut. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy są wypieczone.
Składniki i przepis na solony karmel:
- 250g cukru drobnego
- 100g masła
- 150ml śmietanki kremówki 30%/36%
- pół łyżeczki soli himalajskiej
Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i ustawiamy go na najmniejszym ogniu. Mieszamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy. Gdy cukier nam się już rozpuścił, dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż masło z cukrem dobrze się połączą ze sobą. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę i mieszamy przez 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki soli. Odstawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowany karmel możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.
Składniki i przepis na krem śmietankowy:
- 250g mascarpone
- 400ml śmietanki kremówki 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru do smaku
- ekstrakt waniliowy
Mascarpone ubijamy wraz z kremówką i cukrem pudrem na sztywno.
Wykończenie:
Wydrążamy otwory na środku babeczki za pomocą drylownicy do jabłek i napełniamy je wcześniej przygotowanym solonym karmelem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką i dekorujemy nim wierzch. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego z tylką z małym otworem rozlewamy karmel na wierzchu babeczek w nieregularnych kształtach i posypujemy poyspką karmelową. Smacznego! 🙂
Uwielbiam wszelkie słodkości, a te babeczki wyglądają obłędnie! Znowu moja dieta pójdzie w odstawkę ;(