Babeczki cytrynowe nadziewane lemon curdem


Pyszne, puszyste i mocno cytrynowe babeczki z kremem na bazie serka mascarpone i lemon curdu. W środku nadziewane mocno cytrynowym kremem. Idealny przysmak dla miłośników cytryn.

Składniki na 12 babeczek

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka starta z całej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Formę od babeczek wypełniamy papilotkami.

W miscie mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, oraz szczyptę soli. Do drugiej miski wbijamy jajka, a następnie dodajemy olej, mleko oraz cukier. Miksujemy parę minut. Dodajemy startą skórkę z cytryny, oraz wyciśnięty sok z połowy cytryny, mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki i miksujemy mikserem na najmniejszych obrotach do wymieszania składników.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, do suchego patyczka i lekkiego zezłocenia się wierzchu.



Składniki na lemon curd:

  • 80g masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • Sok i skórka z 2 cytryn

Sok, skórkę, cukier, oraz jajka umieszamy razem w szklanej misce. Całość umieszaczamy w kapieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewamy cały czas mieszając, do czasu, aż masa lekko zgęstnieje. W tym momencie dodajemy pokrojone w małe kawałki masło. Należy pamiętać, że masło musi być w temperaturze pokojowej. Cały czas mieszamy trzepaczką, aż masa zgęstnieje. (Może to potrwać nawet 7-10 minut) Masa nie może osiągnąć zbyt wysokiej temperatury, ponieważ zrobią się w niej grudki. Jeżeli już doszło do tego, że powstały nam grudki w masie, możemy przetrzeć masę przez sito.
Przelewamy do miseczki i przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Składniki na krem cytrynowy:

    • 250g serka mascarpone
    • 3-6 łyżek lemon curdu (dodajemy do smaku)

Serek mascarpone miksujemy z wcześniej przygotowanym lemon curdem. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania babeczek.


Wykończenie:
Na środku każdej babeczki robimy otwór za pomocą drylownicy do jabłek lub dużej, okrągłej tylki. Rękawem cukierniczym wypełniamy otwory wcześniej przygotowanym lemon curdem. Następnie za pomocą ulubionej tylki dekorujemy wierzch babeczki kremem na bazie serka mascarpone.

 

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
1 komentarz
  1. Wyglądają przepysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *