Można powiedzieć, że muffinki uwielbia każdy, jest to najbardziej uniwersalne ciastko. Co powiecie na babeczki czekoladowe ze słonecznikiem? Uwielbiam takie połączenia – słodkie, z chrupiącym elementem oraz pyszną, gorzką czekoladą. Są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, wystarczy niecałe pół godziny, by się nimi zajadać. 😀
Składniki na 16 babeczek czekoladowych ze słonecznikiem:
-
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajo kurze
- 70g czekolady gorzkiej 60%
- ziarna słonecznika firmy Polskie Młyny
- szczypta soli
Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki – mleko, olej, jajko, cukier oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do mąki i mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę oraz 2 łyżki ziaren słonecznika.
Foremkę do pieczenia babeczek wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Z wierzchu posypujemy słonieczkiem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do ciemnozłotego koloru.
Wyglądają cudownie, uwielbiam takie smaki 😀