Wegański pudding chia z truskawkami


Pyszny, zdrowy i bardzo szybki w przygotowaniu pudding truskawkowy z dodatkiem nasion chia. Dostarczają bardzo dużo składników odżywczych, są obfite w w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. Zawierają także przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie: szybkiego starzenia się komórek, a także działają antynowotworowo. Możemy je dodać tak naprawdę do wszystkiego, do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów, porannej owsianki, a nawet chleba.
Składniki na 6 porcji:

    • 450g truskawek mrożonych
    • 750g mleka migdałowego
    • Skórka starta z połowy cytryny
    • Sok wyciśnięty z całej cytryny
    • Łyżka cukru pudru
    • 14 łyżek nasion chia firmy Polskie Młyny

Truskawki umieszczamy w dużym naczyniu, dodajemy mleko migdałowe, cukier puder oraz sok z cytryny. Blendujemy do gładkości. Następnie dodajemy skórkę startą z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy nasiona chia i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia na parę godzin do lodówki.
Dekorujemy na dowolny sposób – świeżymi owocami, prażonymi płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi – na co macie ochotę! 🙂

 



Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdy weekend! :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *