Bezglutenowe batoniki owsiane


Pyszne, zdrowe batoniki z płatkami kukurydzianymi, płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi i ogromną ilością bakalii. Całość łączy miód, olej kokosowy i masło orzechowe, a aromatyczny cynamon dodaje świetnego posmaku.
Na stronie znajduje się również podobny przepis na batoniki owsiane, zachęcam do zapoznania się z nim. 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka płatków kukurydzianych bezglutenowych
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka preparowanego ryżu
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżeczka cynamonu
  • aromat migdałowy
  • szczypta soli himalajskiej
  • 225 g miodu
  • 175 g masła orzechowego
  • 150 ml oleju kokosowego

Wszystkie suche składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Olej kokosowy, masło orzechowe, miód, cynamon oraz sól himalajską podgrzewamy w garnuszku, ale nie zagotowujemy. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy do blaszki o wymiarach 34×24, wyrównujemy i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 25-35 minut, do zezłocenia się wierzchu. Po wyciągnięciu ponownie mocno dociskamy. Jest to bardzo ważne, ponieważ, jeżeli tego nie zrobimy, batoniki będą się kruszyć. Jeszcze lekko ciepłe kroimy, a gdy wystygną wkładamy do lodówki.



Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdą sobotę! :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *