Wegańskie trufle czekoladowe

Co prawda nie przepadam za wegańskimi słodyczami, ale muszę powiedzieć, że ten przysmak bardzo przypadł mi do gustu. Mocno czekoladowy, z dodatkiem słodkich daktyli i oleju kokosowego. Całość obtoczona jest w gorzkim kakao. Świetne połączenie!

Składniki i przepis na wegańskie trufle czekoladowe:

  • 200g daktyli suszonych
  • 100g czekolady gorzkiej 70%
  • parę kropel ekstraktu migdałowego
  • łyżka oleju kokosowego

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Daktyle wraz z olejem kokosowym mielimy za pomocą malaksera, a następnie łączymy z czekoladą i ekstraktem migdałowym. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny, a następnie formujemy kuleczki o wadze około 20 gram. Obtaczamy w gorzkim kakao. Przechowujemy w lodówce.

Wegańskie trufle czekoladowe