Wegańskie trufle czekoladowe


Co prawda nie przepadam za wegańskimi słodyczami, ale muszę powiedzieć, że ten przysmak bardzo przypadł mi do gustu. Mocno czekoladowy, z dodatkiem słodkich daktyli i oleju kokosowego. Całość obtoczona jest w gorzkim kakao. Świetne połączenie!

Składniki:

  • 200g daktyli suszonych
  • 100g czekolady gorzkiej 70%
  • parę kropel ekstraktu migdałowego
  • łyżka oleju kokosowego

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Daktyle wraz z olejem kokosowym mielimy za pomocą malaksera, a następnie łączymy z czekoladą i ekstraktem migdałowym. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny, a następnie formujemy kuleczki o wadze około 20 gram. Obtaczamy w gorzkim kakao. Przechowujemy w lodówce.



Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdy weekend! :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *