Ciasteczka jaglane z białą czekoladą


Pyszne, słodkie ciasteczka z dodatkiem zdrowych płatków jaglanych, orzechów włoskich, aromatycznego cynamonu oraz białej czekolady. W moim domu przyjęły się świetnie, zniknęły w moment! 🙂

Składniki na ciasteczka:

  • 115g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 1/2 płatków jaglanych
  • 130g białej czekolady

 

Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy partiami cukier. Na koniec dodajemy jajka, ekstrakt i chwilę miksujemy.
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w osobnej misce – mąkę przesiewamy, dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon,  szczyptę soli, posiekane orzechy laskowe, płatki jaglane oraz posiekaną białą czekoladę. Mieszamy, a następnie łączymy z mokrymi składnikami.
Z ciasta formujemy kulki o średniej wielkości (mi wyszło około 20 sztuk), a następnie układamy je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. (Musimy pamiętać o tym, by zachować duże odstępy) Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 14-17 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Pieczemy do momentu, aż brzegi ciasteczek zaczną się lekko rumienić.



Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdy weekend! :)
1 komentarz
  1. Jestem zaskoczony, moja mama zrobiła prawie że identyczne. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *