Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami
Ciasta kruche Wielkanoc

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Mazurek kajmakowy to jeden z najpopularniejszych ciast na święta wielkanocne. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Mazurka można udekorować dowolnie – ja użyłem między innymi płatków migdałowych i orzechów włoskich.

Składniki i przepis na Wielkanocnego mazurka kajmakowego z bakaliami

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • dowolne bakalie do ozdoby
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Zaczynamy od ugotowania mleka skondensowanego. Wkładamy puszkę do garnka z wodą (najlepiej, żeby była cała zanurzona) Gotujemy przez 3 i pół godziny, a następnie zostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Mąkę, cukier puder i sól mieszamy razem. Dodajemy posiekane masło i siekamy nożem do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i żółtko, chwilę siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto formujemy w prostokąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Dno formy o wymiarach 35x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Za pomocą wałka przekładamy ciasto do blaszki. Z ciasta wylepiamy 1-2 centymetrowe ranty. Dno nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie wyrosło podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C, a na czas nagrzewania się piekarnika wkładamy formę z ciastem do lodówki. Pieczemy przez około 35-40 minut do ładnego, złotego koloru. Czas pieczenia zależy od grubości naszego ciasta. Jeżeli w trakcie pieczenia powstanie pęcherzyk, przebijamy go. Na wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ozdabiamy dowolnymi bakaliami.

Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *