Mazurek kajmakowy to jeden z najpopularniejszych ciast na święta wielkanocne. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Mazurka można udekorować dowolnie – ja użyłem między innymi płatków migdałowych i orzechów włoskich.
Składniki i przepis na Wielkanocnego mazurka kajmakowego z bakaliami
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- dowolne bakalie do ozdoby
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Zaczynamy od ugotowania mleka skondensowanego. Wkładamy puszkę do garnka z wodą (najlepiej, żeby była cała zanurzona) Gotujemy przez 3 i pół godziny, a następnie zostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Mąkę, cukier puder i sól mieszamy razem. Dodajemy posiekane masło i siekamy nożem do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i żółtko, chwilę siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto formujemy w prostokąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Dno formy o wymiarach 35x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Za pomocą wałka przekładamy ciasto do blaszki. Z ciasta wylepiamy 1-2 centymetrowe ranty. Dno nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie wyrosło podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C, a na czas nagrzewania się piekarnika wkładamy formę z ciastem do lodówki. Pieczemy przez około 35-40 minut do ładnego, złotego koloru. Czas pieczenia zależy od grubości naszego ciasta. Jeżeli w trakcie pieczenia powstanie pęcherzyk, przebijamy go. Na wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ozdabiamy dowolnymi bakaliami.