Mazurek kajmakowy z bakaliami



Mazurek kajmakowy to jeden z najpopularniejszych ciast na święta wielkanocne. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Mazurka można udekorować dowolnie – ja użyłem między innymi płatków migdałowych i orzechów włoskich.

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • dowolne bakalie do ozdoby
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Zaczynamy od ugotowania mleka skondesowanego. Wkładamy puszkę do garnka z wodą (najlepiej, żeby była cała zanurzona) Gotujemy przez 3 i pół godziny, a następnie zostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Mąkę, cukier puder i sól mieszamy razem. Dodajemy posiekane masło i siekamy nożem do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i żółtko, chwilę siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto formujemy w prostokąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Dno formy o wymiarach 35x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Za pomocą wałka przekładamy ciasto do blaszki. Z ciasta wylepiamy 1-2 centrymetrowe ranty. Dno nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie wyrosło podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C, a na czas nagrzewania się piekarnika wkładamy formę z ciastem do lodówki. Pieczemy przez około 35-40 minut do ładnego, złotego koloru. Czas pieczenia zależy od grubości naszego ciasta. Jeżeli w trakcie pieczenia powstanie pęcherzyk, przebijamy go. Na wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ozdabiamy dowolnymi bakaliami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *