Tarta cytrynowa z bezą


Wyśmienita, mocno aromatyczna tarta z kremem cytrynowym o smaku słodko-kwaśnym, całość zwieńczona puszystą bezą. Wbrew pozorom tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, każdy powinien sobie z nią poradzić. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

Ciasto kruche:
  • 270 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
Formę na tartę o średnicy ok. 24cm smarujemy masłem. Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy zimne, pokrojone na kawałeczki masło i szybko siekamy nożem do momentu lekkiego połączenia się składników. Następnie dodajemy żółtka, sok z cytryny i wyrabiamy na jednolite i gładkie ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni. Jeżeli utworzy nam się jakikolwiek pęcherz powietrza, możemy go przekłuć wykałaczką podczas pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut na złoty kolor.

Krem cytrynowy:
  • 125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn)
  • 60 ml soku z pomarańczy (lub z cytryny)
  • 125 ml wody
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy. Wlewamy do garnka, dodajemy wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Mieszamy i zagotowujemy. Masę odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone na małe kawałki masło w temperaturze pokojowej. Mieszamy energicznie do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko, żółtka i energicznie mieszamy. Wierzch garnka przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do czasu przygotowania bezy.

Beza:
  • 4 białka kurze
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka wlewamy do czystej miski i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Ubijamy białka do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby to sprawdzić, bierzemy niewielką ilość piany pomiędzy dwa palce. Jeżeli podczas rozcierania czujemy chociaż najmniejsze drobinki cukru, miksujemy dalej przez parę minut.
Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na kruchym, upieczonym spodzie wykładamy krem, wyrównujemy. Następnie wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zarumieniona.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
3 komentarze
  1. Uwielbiam cytrynowe ciasta! Muszę wypróbować ten przepis <3

  2. Cudo! Moje smaki, słodki i kwaśny, super 🙂

  3. Wygląda przepysznie! Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *