Jesień za oknem, więc obowiązkowo trzeba wykorzystać ten fakt i skorzystać z dostępności dyni. 🙂
Delikatna, ale mocno aromatyczna masa dyniowa z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy oraz serka ricotty na pysznym, kruchym i maślanym spodzie z korzennymi przyprawami. Tarta wychodzi przepyszna, u mnie w domu tak bardzo wszystkim zasmakowała, że kazali mi zrobić kolejną na przyszły tydzień… to o czymś świadczy. 😀
Tarta dyniowo-pomarańczowa – przepis
Składniki i przepis na ciasteczkowy spód maślany:
- 450g herbatników maślanych
- 180g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasteczka dokładnie mielimy w blenderze, mieszamy z cynamonem, gałką muszkatułową i dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy do momentu połączenią się herbatników z masłem. Foremkę do tarty o średnicy 26cm smarujemy masłem i wsypujemy na nią wcześniej przygotowane herbatniki. Wyrównujemy i mocno ugniatamy. (w przeciwnym razie po upieczeniu ciasto będzie się kruszyć) Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy dyniowej.
Składniki i przepis na masę dyniowo-pomarańczową:
- 500 g sera ricotta
- skórka starta z 2 dużych pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 250g puree z dyni
Jak przygotować puree z dyni opisałem w poprzednim wpisie.
Przygotowanie samej masy jest bardzo proste. Serek ricotta, skórkę startą z pomarańczy, sok z pomarańczy, jajka oraz puree z dyni umieszczamy w dużej misce i mieszamy trzepaczką do momentu rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i szybko mieszamy. Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 minut, do momentu zarumienienia się masy. Tartę chłodzimy i obowiązkowo przechowujemy w lodówce.