Tarta z kremem budyniowym i truskawkami


Kruche ciasto, delikatny krem budyniowy z dodatkiem wanilli i kwaśne przełamanie truskawek… Myślę, że to idealne połączenie na tę porę roku. Trzeba korzystać z truskawek, póki jest sezon! 🙂

Składniki na ciasto kruche:

  • 170g masła
  • 1 duże jajko
  • 100g cukru pudru
  • 340g mąki pszennej typ 450
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
    …możemy sobie także uprościć życie używając gotowej mieszanki na ciasto kruche od Polskich Młynów. Zachęcam do odwiedzenia ich sklepu,  w którym możecie zamówić produkty niedostępne w marketach. 🙂

Cukier puder, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, masło i jedno jajko. Wszystko siekamy dużym nożem do momentu, aż ciasto powoli zacznie nam się łączyć. W tym momencie musimy ciasto wyrobić rękoma. Wyrabiamy je krótko, staramy się jak najmniej je ogrzać. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stwardniało. Po tym czasie lekko wyrabiamy ciasto, by je uplastycznić, a następnie wałkujemy i przekładamy do foremki. Chłodzimy w lodówce przez 20-30 minut. Pieczemy w 170ºC przez około 30 minut – 25 minut z obciążeniem, następnie je zdejmujemy i pieczemy przez 25 minut do uzyskania złotego koloru.


 

Składniki na krem budyniowy:

  • 1l mleka
  • 240g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120g cukru
  • 3 żółtka
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 7g żelatyny zalaną minimalną ilością wody
  • 1kg truskawek

Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody i odstawiamy na parę minut.
700ml mleka zagotowujemy, do pozostałej ilości mleka dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka. Wszystko razem mieszamy. Do zagotowanego mleka dolewamy powoli przygotowaną mieszankę i cały czas mieszamy, do momentu, aż masa ponownie się zagotuję. Zdejmujemy z gazu i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na biały puch, a następnie dodajemy partiami wystudzony budyń. Wylewamy na spód tarty i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Truskawki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z szypułek. Przekrawamy na pół i układamy jak na zdjęciu. Tartę wkładamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, aby krem stężał.

 


Mam na imię Mikołaj, mam 21 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *