Kruche ciasto, delikatny krem budyniowy z dodatkiem wanilii i kwaśne przełamanie truskawek… Myślę, że to idealne połączenie na tę porę roku. Trzeba korzystać z truskawek, póki jest sezon! 🙂
Składniki i przepis na ciasto kruche do tarty:
- 170g masła
- 1 duże jajko
- 100g cukru pudru
- 340g mąki pszennej typ 450
- 25g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
…możemy sobie także uprościć życie używając gotowej mieszanki na ciasto kruche od Polskich Młynów. Zachęcam do odwiedzenia ich sklepu, w którym możecie zamówić produkty niedostępne w marketach. 🙂
Cukier puder, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, masło i jedno jajko. Wszystko siekamy dużym nożem do momentu, aż ciasto powoli zacznie nam się łączyć. W tym momencie musimy ciasto wyrobić rękoma. Wyrabiamy je krótko, staramy się jak najmniej je ogrzać. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stwardniało. Po tym czasie lekko wyrabiamy ciasto, by je uplastycznić, a następnie wałkujemy i przekładamy do foremki. Chłodzimy w lodówce przez 20-30 minut. Pieczemy w 170ºC przez około 30 minut – 25 minut z obciążeniem, następnie je zdejmujemy i pieczemy przez 25 minut do uzyskania złotego koloru.
Składniki i przepis na krem budyniowy:
- 1l mleka
- 240g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 120g cukru
- 3 żółtka
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 7g żelatyny zalaną minimalną ilością wody
- 1kg truskawek
Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody i odstawiamy na parę minut.
700ml mleka zagotowujemy, do pozostałej ilości mleka dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka. Wszystko razem mieszamy. Do zagotowanego mleka dolewamy powoli przygotowaną mieszankę i cały czas mieszamy, do momentu, aż masa ponownie się zagotuję. Zdejmujemy z gazu i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na biały puch, a następnie dodajemy partiami wystudzony budyń. Wylewamy na spód tarty i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Truskawki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z szypułek. Przekrawamy na pół i układamy jak na zdjęciu. Tartę wkładamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, aby krem stężał.