Babka zebra na białkach


Zawsze mamy ten sam problem gdy zostają nam z czegoś białka… ciężko jest coś wymyślić co z nimi zrobić, a jedyne co przychodzi nam do głowy to kokosanki lub bezy. Dzisiaj pokaże Wam przepis na bardzo szybką i pyszną babkę z samych białek. 🙂 Składa się z masy kakaowej oraz waniliowej, a sama babka jest bardzo puszysta i nie wymaga dużo pracy. 🙂

 

Składniki:

  • 5 białek
  • 160g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 230g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g mleka 3.2%
  • 140g oleju
  • 2 łyżki kakao
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. produkty z firmy Polskie Młyny. Są to produkty takie jak: gotowe mieszanki do ciast kruchych, biszkoptowych, do pizzy oraz innych wyrobów… Więcej pod linkiem https://www.skleppm.pl/


Suche składniki przesiewamy.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a cukier dodajemy małymi partiami.  Do ubitych białek dodajemy partiami przesiane suche składniki na przemian z olejem i mlekiem, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej cukier z prawdziwą wanilią. Wylewamy do foremki naprzemiennie masę jasną oraz ciemną. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wylewamy  do foremki wymiarach 10×30,  a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut do suchego patyczka. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladą.

 

 

 


Mam na imię Mikołaj, mam 21 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *