Babka zebra na białkach
Ciasta ucierane

Babka zebra na białkach

Zawsze mamy ten sam problem gdy zostają nam z czegoś białka… ciężko jest coś wymyślić co z nimi zrobić, a jedyne co przychodzi nam do głowy to kokosanki lub bezy. Dzisiaj pokaże Wam przepis na bardzo szybką i pyszną babkę z samych białek. Składa się z masy kakaowej oraz waniliowej, a sama babka jest bardzo puszysta i nie wymaga dużo pracy. 🙂

 

Składniki i przepis na babkę zebrę na białkach:

  • 5 białek
  • 160g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 230g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g mleka 3.2%
  • 140g oleju
  • 2 łyżki kakao
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. produkty z firmy Polskie Młyny. Są to produkty takie jak: gotowe mieszanki do ciast kruchych, biszkoptowych, do pizzy oraz innych wyrobów… Więcej pod linkiem https://www.skleppm.pl/

Suche składniki przesiewamy.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a cukier dodajemy małymi partiami.  Do ubitych białek dodajemy partiami przesiane suche składniki na przemian z olejem i mlekiem, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej cukier z prawdziwą wanilią. Wylewamy do foremki naprzemiennie masę jasną oraz ciemną. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wylewamy  do foremki wymiarach 10×30,  a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut do suchego patyczka. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladą.

Babka zebra na białkach

Babka zebra na białkach Babka zebra na białkach

 

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *