Zawsze mamy ten sam problem gdy zostają nam z czegoś białka… ciężko jest coś wymyślić co z nimi zrobić, a jedyne co przychodzi nam do głowy to kokosanki lub bezy. Dzisiaj pokaże Wam przepis na bardzo szybką i pyszną babkę z samych białek. Składa się z masy kakaowej oraz waniliowej, a sama babka jest bardzo puszysta i nie wymaga dużo pracy. 🙂
Składniki i przepis na babkę zebrę na białkach:
- 5 białek
- 160g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 230g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g mleka 3.2%
- 140g oleju
- 2 łyżki kakao
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. produkty z firmy Polskie Młyny. Są to produkty takie jak: gotowe mieszanki do ciast kruchych, biszkoptowych, do pizzy oraz innych wyrobów… Więcej pod linkiem https://www.skleppm.pl/
Suche składniki przesiewamy.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a cukier dodajemy małymi partiami. Do ubitych białek dodajemy partiami przesiane suche składniki na przemian z olejem i mlekiem, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej cukier z prawdziwą wanilią. Wylewamy do foremki naprzemiennie masę jasną oraz ciemną. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wylewamy do foremki wymiarach 10×30, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut do suchego patyczka. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladą.