Sernik kajmakowy
Serniki Pieczone

Sernik kajmakowy

Jest to bez wątpienia jeden z lepszych serników jakie jadłem w życiu. Słodycz jest idealnie wyważona – delikatnie słony spód, kremowa masa i słodka polewa. Całość posypana słonymi orzeszkami ziemnymi. Pycha!


Składniki i przepis na słodko-słone kruche ciasto:

  • 150g ciemnych herbatników
  • 60g masła
  • 100g solonych orzeszków ziemnych
  • łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Zaczynamy od ugotowania masy kajmakowej. Puszkę z mleczkiem skondensowanym słodzonym gotujemy w garnku pod przykryciem przez 3 godziny i 30 minut. Należy pamiętać, aby cały czas kontrolować poziom wody.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy wraz z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. Herbatniki i orzeszki rozdrabniamy blenderem. Następnie dodajemy wystudzone masło do herbatników i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wymieszane składniki przekładamy do foremki, wyrównujemy i dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut.

Składniki i przepis na masę serową:

  • 1kg białego sera
  • 300g masy kajmakowej
  • 5 jajek
  • 100g cukru
  • 75g masła
  • 2 łyżki mški pszennej
Twaróg trzykrotnie mielimy. (Możemy też użyć kupnego zmielonego twarogu, lecz domowej roboty jest zdecydowanie smaczniejszy) Miękkie masło ucieramy dodając małymi partiami cukier na białą, puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy partiami masę kajmakową, twaróg, oraz po jednym jajku. Pod koniec ucierania dodajemy 2 łyżki mąki. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony spód i pieczemy 65-75 minut w temperaturze 170°C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Składniki i przepis na polewe kajmakową:

  • 200g masy kajmakowej
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 120-150g solonych orzeszków ziemnych (w zależnoœci jakie opakowanie kupiliśmy)
Masę kajmakową, mleko i masło dodajemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się wszystkich składników. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, wylewamy na schłodzony sernik i posypujemy solonymi orzeszkami. Wstawiamy do lodówki do stężenia polewy na parę godzin.
Sernik kajmakowy

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

12 Comments

  1. uwielbiam sernik pod każdą możliwą postacią 🙂 a ten z pewnością jest wyśmienity 🙂
    pozdrawiam

  2. Ahhh, cudowny serniczek!
    Kurde, jak powstrzymać się przed takimi słodkościami przy takiej diecie? Poradź 😀
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *