Sernik kajmakowy


Jest to bez wątpienia jeden z lepszych serników jakie jadłem w życiu. Słodycz jest idealnie wyważona – delikatnie słony spód, kremowa masa i słodka polewa. Całość posypana słonymi orzeszkami ziemnymi. Pycha!


Słodko-słone kruche ciasto:
  • 150g ciemnych herbatników
  • 60g masła
  • 100g solonych orzeszków ziemnych
  • łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Zaczynamy od ugotowania masy kajmakowej. Puszkę z mleczkiem skondensowanym słodzonym gotujemy w garnku pod przykryciem przez 3 godziny i 30 minut. Należy pamiętać, aby cały czas kontrolować poziom wody.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy wraz z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. Herbatniki i orzeszki rozdrabniamy blenderem. Następnie dodajemy wystudzone masło do herbatników i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wymieszane składniki przekładamy do foremki, wyrównujemy i dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut.

Masa serowa:
  • 1kg białego sera
  • 300g masy kajmakowej
  • 5 jajek
  • 100g cukru
  • 75g masła
  • 2 łyżki mški pszennej
Twaróg trzykrotnie mielimy. (Możemy też użyć kupnego zmielonego twarogu, lecz domowej roboty jest zdecydowanie smaczniejszy) Miękkie masło ucieramy dodając małymi partiami cukier na białą, puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy partiami masę kajmakową, twaróg, oraz po jednym jajku. Pod koniec ucierania dodajemy 2 łyżki mąki. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony spód i pieczemy 65-75 minut w temperaturze 170°C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Polewa kajmakowa:
  • 200g masy kajmakowej
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 120-150g solonych orzeszków ziemnych (w zależnoœci jakie opakowanie kupiliśmy)
Masę kajmakową, mleko i masło dodajemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się wszystkich składników. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, wylewamy na schłodzony sernik i posypujemy solonymi orzeszkami. Wstawiamy do lodówki do stężenia polewy na parę godzin.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
10 komentarze
  1. Dzisiaj go zrobię:)

    1. Super 🙂 Na pewno będzie smakować, jest pyszny! 🙂

  2. Uwielbiam serniki, muszę wypróbować ten przepis.

  3. Rewelacyjny 🙂 dziś zrobiłam, świetna konsystencja sernika i nie jest za słodki mmm EKSTRA :-)))

  4. szczególnie intryguje mnie ten spód słodko słony 🙂 Musi smakować pysznie w połączeniu z sernikiem !

  5. Serniki uwielbiamy, a ten kusi, oj kusi 🙂

  6. Sernik wygląda przepysznie, uwielbiam takie połączenia.. 🙂

  7. uwielbiam sernik pod każdą możliwą postacią 🙂 a ten z pewnością jest wyśmienity 🙂
    pozdrawiam

  8. Ahhh, cudowny serniczek!
    Kurde, jak powstrzymać się przed takimi słodkościami przy takiej diecie? Poradź 😀
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

  9. wygląda cudownie! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *