Tort panna cotta

Bardzo elegancki i zaskakujący tort. Możemy udekorować go na wiele sposobów. Przygotowuje się go  bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, ubijąc po każdym dodaniu. Dodajemy pojedyńczo żółtka, nadal cały czas ubijamy.
Do masy jajecznej wsypujemy przesiąną mąkę w 2 partiach. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub trzepaczką do dokładnego połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i delikatnie przekładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka.


Masa śmietanowa:

  • 500ml śmietanki 30%
  • 500ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • cukier z prawdziwą wanilią – 1 opakowanie
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny

Śmietankę, mleko, cukier i cukier z prawdziwą wanilią dodajemy do garnuszka i podgrzewamy. Laskę wanilii nadcinamy wzdłuż i tępą stroną noża wygarniamy ziarenka i dodajemy wraz z laską do masy. Podgrzewamy masę cały czas mieszając i nie doprowadzając do zagotowania. W międzyczasie 6 płaskich łyżeczek żelatyny zalewamy 75ml wody i odstawiamy do napęczenienia na 10 minut. Masę śmietanową zdejmujemy z ognia, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia masy. Co jakiś czas mieszamy masę, aby nie zrobił się “korzuch”.


Malinowa żelka:

  • 500 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 70 g cukru
  • 12 g żelatyny w proszku

Maliny i cukier umieszamy w garnuszku. Podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i przecieramy dokładnie przez sito. W międzyczasie żelatynę zalewamy 50ml wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodajemy żelatynę do gorącego malinowego puree i mieszamy do połączenia się składników. Możemy masę lekko podgrzać, jeżeli nie chce nam się rozpuścić żelatyna.
Formę o średnicy 18 lub 20 cm wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niej nasze puree. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.


Wykończenie:
Biszkopt możemy nasączyć sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne. Na schłodzony biszkopt wylewamy około 1 cm masy śmietankowej i odstawiamy do zastygnięcia. Po jej zastygnięciu układamy na środku żelkę malinową i zalewamy resztą masy śmietanowej. Odstawiamy do zastygnięcia na parę godzin. Dekorujemy.

 

Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
3 komentarze
  1. Mniam! Wspaniale wygląda ten torcik 🙂

  2. Łaaaał wygląda obłędnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *