Kolejny tort! Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszny świąteczny tort z kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady, oraz kwaśną frużeliną żurawinową. Przygotowanie tortu jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno każdego zachwyci. Tort jest przepyszny. 🙂
Składniki i przepis na biszkopt:
-
-
-
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4/5 szklanki mąki pszennej (około 130g)
-
-
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę – cukier ma się cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Dno foremki o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C, przez około 30-40 minut do tzw. ,,suchego patyczka”. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Składniki i przepis na nasączenie biszkoptów:
-
-
-
-
- 2 pomarańcze
- 50ml wody
- 80g cukru
Wyciśnięty sok z pomarańczy, wodę oraz cukier umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy na małym ogniu. Gotujemy przez następne parę minut, a następnie studzimy.
-
-
-
-
Składniki i przepis na frużelinę żurawinową:
- 450g świeżej żurawiny
- 100g cukru
- 70ml wody
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Żurawinę, wodę, cukier oraz sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu, aż żurawina częściowo się rozpadnie. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Masę zagotowujemy, a następnie studzimy.
Składniki i przepis na krem śmietankowy z białą czekoladą:
- 500g serka mascarpone
- 300ml śmietanki kremówki 30%
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 200g białej czekolady
Podczas przygotowania kremu należy pamiętać, by serek mascarpone i śmietanka były dobrze schłodzone, inaczej krem się nie uda.
Serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier z prawdziwą wanilią umieszczamy w misie miksera i ubijamy na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy lekko ciepłą, rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy.
Wykończenie tortu:
Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na dnie tortownicy lub rantu cukierniczego, a następnie zwilżamy go wcześniej przygotowanym nasączeniem z soku pomarańczowego. Wykładamy połowę frużeliny żurawinowej, a następnie wykładamy połowę kremu i wyrównujemy. Umieszczamy kolejny biszkopt i powtarzamy wszystkie czynności, czyli nasączamy biszkopt, wykładamy frużelinę żurawinową, wykładamy resztę kremu i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny, aby tort zachował kształt w momencie, gdy wyjmiemy go z tortownicy. W międzyczasie przygotowujemy krem maślany i żurawinę w cukrze. Po upływie dwóch godzin, tort obkrajamy i delikatnie wyjmujemy z tortownicy.
Żurawina w cukrze:
- 100g cukru
- 1/4 szklanki wody
Wodę i cukier umieszczamy w garnuszku i gotujemy przez parę minut na najmniejszym ogniu. Studzimy. Wkładamy żurawinę do syropu cukrowego, wyjmujemy je, a następnie obtaczamy ją w cukrze. Przechowujemy w loadówce na talerzyku do momentu wykończenia tortu:
Składniki i przepis na krem maślany:
- 4 białka
- 200g cukru
- 300g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Białka umieszczamy w metalowej lub szklanej misce, dodajemy cukier i szczyptę soli. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się minimalną ilością wody i ubijamy trzepaczką do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. (Masa powinno osiągnąć temperaturę około 60°C) Ciepłe białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż całkowicie wystygnie. Na koniec, cały czas miksując dodajemy partiami miękkie masło. Możemy mieć wrażenie, że masa się warzy, ale nie przejmujemy się i miksujemy dalej. Tak ma być. Masę barwimy na różowo, lekko chłodzimy, a następnie smarujemy nią nasz tort. Żurawinę w cukrze umieszczamy na wierzchu tortu.