Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady


Kolejny tort!  Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszny świąteczny tort z kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady, oraz kwaśną frużeliną żurawinową. Przygotowanie tortu jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno każdego zachwyci. Tort jest przepyszny. 🙂

 

Składniki na biszkopt:

        • 6 jajek
        • szklanka cukru
        • szczypta soli
        • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
        • 4/5 szklanki mąki pszennej (około 130g)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę – cukier ma się cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Dno foremki o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C, przez około 30-40 minut do tzw. ,,suchego patyczka”. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty.

Nasączenie biszkoptów:

        • 2 pomarańcze
        • 50ml wody
        • 80g cukruWyciśnięty sok z pomarańczy, wodę oraz cukier umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy na małym ogniu. Gotujemy przez następne parę minut, a następnie studzimy.


      Składniki na frużelinę żurawinową:

  • 450g świeżej żurawiny
  • 100g cukru
  • 70ml wody
  • sok wyciśnięty z całej cytryny
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Żurawinę, wodę, cukier oraz sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu, aż żurawina częściowo się rozpadnie. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Masę zagotowujemy, a następnie studzimy.

Składniki na krem śmietankowy z białą czekoladą:

  • 500g serka mascarpone
  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 200g białej czekolady

Podczas przygotowania kremu należy pamiętać, by serek mascarpone i śmietanka były dobrze schłodzone, inaczej krem się nie uda.
Serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier z prawdziwą wanilią umieszczamy w misie miksera i ubijamy na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy lekko ciepłą, rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy.

Wykończenie tortu:
Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na dnie tortownicy lub rantu cukierniczego, a następnie zwilżamy go wcześniej przygotowanym nasączeniem z soku pomarańczowego. Wykładamy połowę frużeliny żurawinowej, a następnie wykładamy połowę kremu i wyrównujemy. Umieszczamy kolejny biszkopt i powtarzamy wszystkie czynności, czyli nasączamy biszkopt, wykładamy frużelinę żurawinową, wykładamy resztę kremu i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny, aby tort zachował kształt w momencie, gdy wyjmiemy go z tortownicy. W międzyczasie przygotowujemy krem maślany i żurawinę w cukrze. Po upływie dwóch godzin, tort obkrajamy i delikatnie wyjmujemy z tortownicy.

Żurawina w cukrze:

  • 100g cukru
  • 1/4 szklanki wody

Wodę i cukier umieszczamy w garnuszku i gotujemy przez parę minut na najmniejszym ogniu. Studzimy. Wkładamy żurawinę do syropu cukrowego, wyjmujemy je, a następnie obtaczamy ją w cukrze. Przechowujemy w loadówce na talerzyku do momentu wykończenia tortu:

Składniki na krem maślany:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • 300g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Białka umieszczamy w metalowej lub szklanej misce, dodajemy cukier i szczyptę soli. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się minimalną ilością wody i ubijamy trzepaczką do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. (Masa powinno osiągnąć temperaturę około 60°C) Ciepłe białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż całkowicie wystygnie. Na koniec, cały czas miksując dodajemy partiami miękkie masło. Możemy mieć wrażenie, że masa się warzy, ale nie przejmujemy się i miksujemy dalej. Tak ma być. Masę barwimy na różowo, lekko chłodzimy, a następnie smarujemy nią nasz tort. Żurawinę w cukrze umieszczamy na wierzchu tortu.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *