Tort z kremem śmietanowym o smaku wanilii i z żelką malinową
Torty, torciki

Tort waniliowy z żelką malinową

Przepis na pyszny torcik na jasnym biszkopcie, z śmietankowym kremem o smaku wanilii, kwaśną żelką malinową. Całość oblana jest polewą czekoladową i udekorowana słodkościami. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂

Tort z kremem śmietanowym o smaku wanilii i z żelką malinową

 

Składniki i przepis na jasny biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (około 150g)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4/5 szklanki mąki (około 130g)
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się prawie cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 40 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt możemy przekrawamy na 3 wysokie blaty.

Składniki i przepis na żelkę malinową:

  • 800g mrożonych malin
  • 12g żelatyny + 60g wody
  • 4 łyżki cukru
  • Sok wyciśnięty z całej cytryny

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Maliny wkładamy do garnka i zagotowujemy wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę. Przecieramy dokładnie przez sitko, aby pozbyć się pestek. Teraz mamy 2 opcje. Możemy przelać żelkę do dwóch foremek o średnicy 16 cm wyłożonych folią spożywczą i wkładamy do lodówki, lub jeżeli nie zależy nam na idealnym kształcie – po prostu wylejemy ją na krem w dwóch równych porcjach.

Składniki i przepis na polewę czekoladową:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g mleka 3.2%

Wszystkie składniki umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do rozpuszczenia się składników.

Składniki i przepis na nasączenie do tortu:

  • 150g wody
  • 75g cukru
  • sok wyciśnięty z całej cytrynyWszystkie składniki gotujemy do momentu, aż nabierze barwy i lekko zgęstnieje.

Składniki i przepis na krem waniliowy:

  • 1l śmietanki 30%
  • 500g mascarpone
  • 3 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 6-9 łyżeczek cukru pudru (do smaku)
  • 8g żelatyny + 50ml wody

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do misy miksera dodajemy śmietankę, mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią oraz cukier puder. Wszystko razem ubijamy na 3/4. Żelatynę podgrzewamy i dodajemy do niej parę łyżek ubitego kremu, aby ją zahartować. Dodajemy do kremu i szybko mieszamy.

Składanie tortu:

Tort składamy w rancie. Układamy pierwszy blat i nasączamy biszkopt. Krem dzielimy na 3 części, jedną część rozprowadzamy na pierwszym blacie. Robimy miejsce na naszą żelkę, jeżeli ją wylewamy bezpośrednio na ciasto, to po bokach musimy zrobić rant z kremu, aby nie pobrudził on boków tortu. Jeżeli zrobiliśmy żelkę w tortownicy, delikatnie ją wyjmujemy i przekładamy na krem. Powtarzamy jeszcze raz wszystkie czynności. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, ale najlepiej na całą noc i wykańczamy tort pozostałością kremu która nam została. Wyrównujemy górę i boki. Wkładamy na chwilę do lodówki.
Wierzch oblewamy wystudzoną polewą czekoladową, układamy na nim dekoracje, a boki dekorujemy ciasteczkami. Związujemy wszystko wstążeczką.
Niestety zdjęcia z przekroju nie posiadam, bo tort był robiony na urodziny, ale był przepyszny. 🙂

Tort waniliowy z żelką malinową

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

  1. świetne zainteresowaniem hobby i pasja. Co prawda to bomba cukrowa dla organizmu ale w zasadzie czasami coś można schrupać. Zewnętrzne wafle czekoladowe to te z biedronki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *