Przepis na pyszny torcik na jasnym biszkopcie, z śmietankowym kremem o smaku wanilii, kwaśną żelką malinową. Całość oblana jest polewą czekoladową i udekorowana słodkościami. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂
Tort z kremem śmietanowym o smaku wanilii i z żelką malinową
Składniki i przepis na jasny biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (około 150g)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 4/5 szklanki mąki (około 130g)
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się prawie cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 40 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt możemy przekrawamy na 3 wysokie blaty.
Składniki i przepis na żelkę malinową:
- 800g mrożonych malin
- 12g żelatyny + 60g wody
- 4 łyżki cukru
- Sok wyciśnięty z całej cytryny
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Maliny wkładamy do garnka i zagotowujemy wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę. Przecieramy dokładnie przez sitko, aby pozbyć się pestek. Teraz mamy 2 opcje. Możemy przelać żelkę do dwóch foremek o średnicy 16 cm wyłożonych folią spożywczą i wkładamy do lodówki, lub jeżeli nie zależy nam na idealnym kształcie – po prostu wylejemy ją na krem w dwóch równych porcjach.
Składniki i przepis na polewę czekoladową:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 100g mleka 3.2%
Wszystkie składniki umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do rozpuszczenia się składników.
Składniki i przepis na nasączenie do tortu:
- 150g wody
- 75g cukru
- sok wyciśnięty z całej cytrynyWszystkie składniki gotujemy do momentu, aż nabierze barwy i lekko zgęstnieje.
Składniki i przepis na krem waniliowy:
- 1l śmietanki 30%
- 500g mascarpone
- 3 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 6-9 łyżeczek cukru pudru (do smaku)
- 8g żelatyny + 50ml wody
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do misy miksera dodajemy śmietankę, mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią oraz cukier puder. Wszystko razem ubijamy na 3/4. Żelatynę podgrzewamy i dodajemy do niej parę łyżek ubitego kremu, aby ją zahartować. Dodajemy do kremu i szybko mieszamy.
Składanie tortu:
Tort składamy w rancie. Układamy pierwszy blat i nasączamy biszkopt. Krem dzielimy na 3 części, jedną część rozprowadzamy na pierwszym blacie. Robimy miejsce na naszą żelkę, jeżeli ją wylewamy bezpośrednio na ciasto, to po bokach musimy zrobić rant z kremu, aby nie pobrudził on boków tortu. Jeżeli zrobiliśmy żelkę w tortownicy, delikatnie ją wyjmujemy i przekładamy na krem. Powtarzamy jeszcze raz wszystkie czynności. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, ale najlepiej na całą noc i wykańczamy tort pozostałością kremu która nam została. Wyrównujemy górę i boki. Wkładamy na chwilę do lodówki.
Wierzch oblewamy wystudzoną polewą czekoladową, układamy na nim dekoracje, a boki dekorujemy ciasteczkami. Związujemy wszystko wstążeczką.
Niestety zdjęcia z przekroju nie posiadam, bo tort był robiony na urodziny, ale był przepyszny. 🙂
świetne zainteresowaniem hobby i pasja. Co prawda to bomba cukrowa dla organizmu ale w zasadzie czasami coś można schrupać. Zewnętrzne wafle czekoladowe to te z biedronki?
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić… :p Tak, dokładnie, wafelki są z Biedronki 🙂