Moi domownicy poprosili mnie abym wykonał jakieś ciasto z kremem orzechowym, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam torcik z biszkoptami czekoladowymi, są one posmarowane konfiturą z czarnej porzeczki, a każda warstwa przełożona jest kremem z dodatkiem masła orzechowego i wanilii. Wierzch ciasta możemy udekorować w dowolny sposób, ja udekorowałem tort za pomocą batoników kinder bueno, kinder niespodzianek oraz różnych czekoladowych batoników. 😉 Uważam, że tort jest bardzo sycący i idealnie nadaje się na różne imprezy okolicznościowe.
Już od 1 grudnia na blogu pojawi się seria świąteczna, więcej informacji już niedługo na blogu i fanpage! 🙂
Składniki i przepis na ciasto czekoladowe do tortu:
- 11⁄4 szklanki mąki tortowej
- 170 g masła o temperaturze pokojowej
- 1½ szklanki cukru
- 3 jajka, duże (temp. pokojowa)
- 11⁄4 szklanki maślanki, temp. pokojowa
- 2⁄3 szklanki kakao
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli. Masło przekładamy do miski i miksujemy do momentu, aż nabierze białej barwy i będzie puszyste. Dodajemy partiami cukier i miksujemy przez parę minut. Następnie cały czas miksując dodajemy jajka. Suche składniki dodajemy w trzech partiach naprzemiennie z maślanką. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy je do trzech tortownic o średnicy 25cm wyłożonych papierem do pieczenia. (sam spód) Wypiekamy je w temperaturze 180°C bez termoobiegu przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Składniki i przepis na krem do przełożenia tortu:
- 500g serka mascarpone
- 750ml kremówki 30%
- 350g masła orzechowego
- cukier puder z prawdziwa wanilia
- 7-10 łyżek cukru pudru (do smaku)
Do misy miksera dodajemy schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Miksujemy do połączenia się składników i lekkiego ubicia. Cały czas miksując dodajemy partiami masło orzechowe do momentu, aż składniki połączą się na gęsty krem. (Musimy uważać, żeby nie ubijać za długo kremówki z masłem orzechowym, żeby masa nam się nie zważyła)
Dodatkowe produkty do dekoracji tortu:
- 300g konfitury z czarnej porzeczki
- Dowolne batoniki do dekoracji tortu
- 100g czekolady gorzkiej 80%
- 300g orzeszków ziemnych solonych
Złożenie tortu i dekoracja:
Tort składamy w rancie. Układamy pierwszy blat, wykładamy połowę konfitury i równo rozprowadzamy. Krem dzielimy na 3 części, jedną część rozprowadzamy na pierwszym blacie. Powtarzamy jeszcze raz wszystkie czynności. Kładziemy ostatni blat, przykrywamy go kremem i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny, a następnie wyjmujemy ciasto z rantu, boki wyrównujemy resztką kremu. Orzeszki solone blendujemy lub siekamy na mniejsze kawałeczki i obsypujemy nimi boki. Czekoladę rozpuszczamy w 120ml gorącego mleka, studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Następnie dekorujemy w dowolny sposób, ja udekorowałem tort za pomocą batoników bueno, kinder niespodzianek oraz różnych czekoladowych batoników. Smacznego! 🙂
Przepis na biszkopt słaby. Nie wyszedł
Dlaczego nie wyszedł?
Nie jest to przepis na biszkopt, a raczej na ciasto czekoladowe a’la brownie i pieczone ma być w trzech porcjach, nie jednej. Przepis testowałem wielokrotnie także w paru innych tortach, więc niestety, ale wina nie leży w przepisie.
W środku biszkopt był płynny . Na drugi dzień jak biszkopt odtajał nie było tego widać pod kremem. Biszkopt jest smakowo ok.
Widocznie za krótko Pani piekła ciasto, następnym razem proszę sprawdzić ciasto za pomocą drewnianego patyczka. Wbijamy go w środek ciasta, jeżeli jest mokry i jest na nim surowe ciasto – pieczemy dalej, jeżeli patyczek jest suchy – wyciągamy z pieca i studzimy.
Niestety, ale każdy piekarnik piecze inaczej i nie da się w 100% dopasować czasu pieczenia w przepisie. Pozdrawiam! 🙂