Tort czekoladowy z masłem orzechowym
Torty, torciki

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

Moi domownicy poprosili mnie abym wykonał jakieś ciasto z kremem orzechowym, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam torcik z biszkoptami czekoladowymi, są one posmarowane konfiturą z czarnej porzeczki, a każda warstwa przełożona jest kremem z dodatkiem masła orzechowego i wanilii. Wierzch ciasta możemy udekorować w dowolny sposób, ja udekorowałem tort za pomocą batoników kinder bueno, kinder niespodzianek oraz różnych czekoladowych batoników. 😉 Uważam, że tort jest bardzo sycący i idealnie nadaje się na różne imprezy okolicznościowe.

Już od 1 grudnia na blogu pojawi się seria świąteczna, więcej informacji już niedługo na blogu i fanpage! 🙂

Składniki i przepis na ciasto czekoladowe do tortu:

  •  114 szklanki mąki tortowej
  • 170 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1½ szklanki cukru
  • 3 jajka, duże (temp. pokojowa)
  • 114 szklanki maślanki, temp. pokojowa
  • 23 szklanki kakao
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli. Masło przekładamy do miski i miksujemy do momentu, aż nabierze białej barwy i będzie puszyste. Dodajemy partiami cukier i miksujemy przez parę minut. Następnie cały czas miksując dodajemy jajka. Suche składniki dodajemy w trzech partiach naprzemiennie z maślanką. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy je do trzech tortownic o średnicy 25cm wyłożonych papierem do pieczenia. (sam spód) Wypiekamy je w temperaturze 180°C bez termoobiegu przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

Składniki i przepis na krem do przełożenia tortu:

  • 500g serka mascarpone
  • 750ml kremówki 30%
  • 350g masła orzechowego
  • cukier puder z prawdziwa wanilia
  • 7-10 łyżek cukru pudru (do smaku)

Do misy miksera dodajemy schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Miksujemy do połączenia się składników i lekkiego ubicia. Cały czas miksując dodajemy partiami masło orzechowe do momentu, aż składniki połączą się na gęsty krem. (Musimy uważać, żeby nie ubijać za długo kremówki z masłem orzechowym, żeby masa nam się nie zważyła)

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

Dodatkowe produkty do dekoracji tortu:

  • 300g konfitury z czarnej porzeczki
  • Dowolne batoniki do dekoracji tortu
  • 100g czekolady gorzkiej 80%
  • 300g orzeszków ziemnych solonych

 

Złożenie tortu i dekoracja:
Tort składamy w rancie. Układamy pierwszy blat, wykładamy połowę konfitury i równo rozprowadzamy. Krem dzielimy na 3 części, jedną część rozprowadzamy na pierwszym blacie. Powtarzamy jeszcze raz wszystkie czynności. Kładziemy ostatni blat, przykrywamy go kremem i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny, a następnie wyjmujemy ciasto z rantu, boki wyrównujemy resztką kremu. Orzeszki solone blendujemy lub siekamy na mniejsze kawałeczki i obsypujemy nimi boki. Czekoladę rozpuszczamy w 120ml gorącego mleka, studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Następnie dekorujemy w dowolny sposób, ja udekorowałem tort za pomocą batoników bueno, kinder niespodzianek oraz różnych czekoladowych batoników. Smacznego! 🙂

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

4 Comments

    1. Dlaczego nie wyszedł?
      Nie jest to przepis na biszkopt, a raczej na ciasto czekoladowe a’la brownie i pieczone ma być w trzech porcjach, nie jednej. Przepis testowałem wielokrotnie także w paru innych tortach, więc niestety, ale wina nie leży w przepisie.

        1. Widocznie za krótko Pani piekła ciasto, następnym razem proszę sprawdzić ciasto za pomocą drewnianego patyczka. Wbijamy go w środek ciasta, jeżeli jest mokry i jest na nim surowe ciasto – pieczemy dalej, jeżeli patyczek jest suchy – wyciągamy z pieca i studzimy.
          Niestety, ale każdy piekarnik piecze inaczej i nie da się w 100% dopasować czasu pieczenia w przepisie. Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *