Czekoladowy tort z chrupiąca warstwą

Pulchny biszkopt, puszysta masa i co najlepsze – chrupiąca, czekoladowa warstwa! Ten tort to prawdziwy przysmak dla smakoszów czekolady! : )

Biszkopt czekoladowy:

    • 4 jajka, rozmiar
    • 120 g cukru
    • 110 g mąki pszennej
    • 20 g mączki ziemniaczanej
    • 40 g kakao
    • 60 g roztopionego masła
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki amaretto

Poncz do nasączenia:

    • 60 g cukru
    • 60 ml wody
    • 50 ml amaretto

Błyszcząca polewa:

    • 200 ml śmietanki 30%
    • 115 g kakao
    • 250 g cukru
    • 225 ml wody
    • 50 g miodu
    • 25 g żelatyny + 40 ml wody

Chrupiąca warstwa czekoladowa:

    • 4 tabliczki czekolady Fin Carre Crusti Choc
    • 65 ml oliwy z oliwek lub oleju
    • 20 g miekkiego masła

Mus czekoladowy:

    • 100 g czekolady deserowej
    • 4 żółtka
    • 50 g cukru
    • 50 ml wody
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • 1 płaska łyżeczka żelatyny + 20 ml wody
    • 15 ml amaretto
    • 150 g śmietanka 30%

Dekoracja:

  • Wafelki w polewie czekoladowej

 


Biszkopt czekoladowy
Spód tortownicy o średnicy 22cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.  Do ubitych jaj przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy szczyptę soli. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione, wystudzone masło i amaretto, mieszamy dokładnie, ale delikatnie do połączenia się składników. Wyrobione ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt przekrajemy na dwie równe części.

Poncz do nasączenia biszkoptu: 
Wodę zagotowujemy z cukrem. Po wystudzeniu syropu dodajemy amaretto.

Błyszcząca polewa:
Żelatynę zalewamy małą ilością wody i zostawiamy do napęcznienia. Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotowujemy, dodajemy miód. Zdejmujemy z gazu i dodajemy  wcześniej namoczoną żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Całość pod koniec miksujemy i przecedzamy przez sitko. Polewę przelewamy do naczynia, zawijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Chrupiąca warstwa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej, dodajemy do niej oliwę z oliwek lub olej i miękkie masło. Wystudzony biszkopt wyrównujemy ścinając lekko wierzch, następnie przecinamy wzdłuż na pół. Dolny biszkopt umieszczamy w rancie tortowym. Nakrapiamy ponczem i na tak przygotowany biszkopt wykładamy chrupiącą warstwę czekoladową. Wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, którego też nakrapiamy obficie ponczem. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy. Gotującym się syropem cukrowym zalewamy cienkim strumieniem ubijające się żółtka. Ubijamy na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. (W razie jej stężenia, wstawić do mikrofalówki na parę sekund lub lekko podgrzać). Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy.
Do rozpuszczonej wcześniej czekolady stopniowo dodajemy ubitą śmietankę na przemian z ubitymi żółtkami. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i syrop amaretto, mieszamy dokładnie. (Masa bardzo szybko tężeje, musimy to zrobić dość sprawnie). Tak przygotowany mus wlewamy na schłodzony tort.

Wykończenie:
Tort wkładamy do lodówki na godzinę, a następnie na kilka godzin do zamrażarki. Rant tortowy zdejmujemy przy użyciu palnika lub suszarki do włosów. Po zdjęciu wstawiamy ponownie na chwilę do zamrażarki. Rozpuszczamy w mikrofalówce nasza polewę partiami i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się wszystkich pęcherzyków powietrza. Powinna mieć ona temperaturę około 30-32°C. Wyjmujemy nasz tort z zamrażalki i szybko polewamy nasz tort zaczynając od środka, a kończąc na bokach. Do dekoracji tortu używamy wafelków w polewie czekoladowej. Następnie wkładamy nasz torcik do lodówki. Jest on gotowy do spożycia po 3-4 godzinach od momentu wyjęcia go z zamrażalnika.

Udostępnij:

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Pichceniomania napisał(a):

    Zazdroszczę umiejętności! Wygląda imponująco 🙂 Czekoladowy torcik, do kwadratu, dla mnie bomba.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *