Torcik truskawkowy z ciasteczkami Oreo
Bez pieczenia Torty, torciki

Torcik truskawkowy z ciasteczkami Oreo

Ciasto stworzone dla wielbicieli ciasteczek Oreo.  Kruchy, lekko gorzkawy spód, krem na bazie kremówki, serka mascarpone i białej czekolady. Całość wykończona orzeźwiającym musem truskawkowym.

Składniki i przepis na tort truskawkowy z ciasteczkami oreo:

  • 200g białej czekolady
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400g kremówki 30% lub 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 300g ciasteczek oreo
  • 100g masła

Spód tortownicy o średnicy 26cm smarujemy masłem. Z ciasteczek oreo pozbywamy się białego kremu i przekładamy je do miseczki, zaś ciastka już bez kremu blendujemy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy nimi spód blaszki, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w około 50ml gorącej wody.
Następnie serek mascarpone krótko miksujemy z wcześniej przygotowanym kremem oreo, odstawiamy.
Śmietankę kremówkę ubijamy na 3/4, a następnie cały czas miksując, dodajemy partiami serek mascarpone i roztopioną czekoladę. Na sam koniec wlewamy rozpuszczoną, lekko ciepłą żelatynę i miksujemy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy ponownie do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie miksujemy. Mus podgrzewamy (nie zagotowujemy), wsypujemy galaretki truskawkowe i energicznie mieszamy. Wystudzony mus wylewamy na krem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Torcik truskawkowy z ciasteczkami Oreo Torcik truskawkowy z ciasteczkami Oreo

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *