Ciasto stworzone dla wielbicieli ciasteczek Oreo. Kruchy, lekko gorzkawy spód, krem na bazie kremówki, serka mascarpone i białej czekolady. Całość wykończona orzeźwiającym musem truskawkowym.
Składniki i przepis na tort truskawkowy z ciasteczkami oreo:
- 200g białej czekolady
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- 1kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 400g kremówki 30% lub 36%
- 250g serka mascarpone
- 300g ciasteczek oreo
- 100g masła
Spód tortownicy o średnicy 26cm smarujemy masłem. Z ciasteczek oreo pozbywamy się białego kremu i przekładamy je do miseczki, zaś ciastka już bez kremu blendujemy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy nimi spód blaszki, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w około 50ml gorącej wody.
Następnie serek mascarpone krótko miksujemy z wcześniej przygotowanym kremem oreo, odstawiamy.
Śmietankę kremówkę ubijamy na 3/4, a następnie cały czas miksując, dodajemy partiami serek mascarpone i roztopioną czekoladę. Na sam koniec wlewamy rozpuszczoną, lekko ciepłą żelatynę i miksujemy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy ponownie do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie miksujemy. Mus podgrzewamy (nie zagotowujemy), wsypujemy galaretki truskawkowe i energicznie mieszamy. Wystudzony mus wylewamy na krem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brzmi i wygląda fantastycznie – uwielbiam takie smaki i kolorki, kojarzą mi się na maksa z latem 🙂