Ciasto Maxi king z czekoladkami kinder, śmietanką, wanilią i białą czekoladą. Przepis idealny na urodziny czy spotkanie z dziećmi, gwarantuję, że posmakuje ono każdemu!
Czas przygotowania ciasta bez czasu oczekiwania wynosi około 20-30 minut, więc jest to idealne ciasto jeżeli musimy zrobić coś na szybko. : )
Składniki na ciasto:
- 12 batoników Maxi King
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 10 g żelatyny + 50 g przegotowanej wody
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 4 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę:
- 300 g kinder czekoladek
- 100 g białej czekolady
- 160 ml śmietanki kremówki 30%
Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis. Do przygotowania ciasta potrzebujemy tortownicy o średnicy 22 cm. Na spód wykładamy batoniki maxi king, układamy je jak najbliżej siebie, zaczynając od rantów. Żelatynę zalewamy 50 ml przegotowanej wody, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby napęczniała. 500 ml umieszczamy w misie miksera wraz z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Ubijamy do momentu aż będzie całkowicie sztywna. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę na kąpieli wodnej lub w mikrofali uważając, aby jej nie zagotować – ma być gorąca, ale jeżeli ją zagotujemy, to straci swoje właściwości żelujące. Gorącą żelatynę wlewamy szybkim ruchem do ubitej śmietanki i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Przelewamy na wcześniej wyłożone batoniki Maxi King. Wkładamy do lodówki na 1.5h. Po tym czasie możemy zająć się przygotowaniem polewy – 300 g kinder czekoladek i białą czekladę łamiemy na mniejsze kawałki, a następnie całość zalewamy gorącą śmietanką. Czekamy minutę, do wyrównania się temperatur i mieszamy składniki ze sobą za pomocą trzepaczki lub szpatułki. Odstawiamy do momentu aż polewa wystygnie i wylewamy na wcześniej przygotowany krem śmietankowy. Wstawiamy do lodówki na około 2h.
Ciasto najlepiej kroić gorącym nożem!