Bez pieczenia

Ciasto Maxi King bez pieczenia

Ciasto Maxi king z czekoladkami kinder, śmietanką, wanilią i białą czekoladą. Przepis idealny na urodziny czy spotkanie z dziećmi, gwarantuję, że posmakuje ono każdemu!
Czas przygotowania ciasta bez czasu oczekiwania wynosi około 20-30 minut, więc jest to idealne ciasto jeżeli musimy zrobić coś na szybko. : )

 

Składniki na ciasto:

  • 12 batoników Maxi King
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 10 g żelatyny + 50 g przegotowanej wody
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki cukru pudru

Składniki na polewę:

  • 300 g kinder czekoladek
  • 100 g białej czekolady
  • 160 ml śmietanki kremówki 30%

Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis. Do przygotowania ciasta potrzebujemy tortownicy o średnicy 22 cm. Na spód wykładamy batoniki maxi king, układamy je jak najbliżej siebie, zaczynając od rantów. Żelatynę zalewamy 50 ml przegotowanej wody, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby napęczniała. 500 ml umieszczamy w misie miksera wraz z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Ubijamy do momentu aż będzie całkowicie sztywna. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę na kąpieli wodnej lub w mikrofali uważając, aby jej nie zagotować – ma być gorąca, ale jeżeli ją zagotujemy, to straci swoje właściwości żelujące. Gorącą żelatynę wlewamy szybkim ruchem do ubitej śmietanki i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Przelewamy na wcześniej wyłożone batoniki Maxi King. Wkładamy do lodówki na 1.5h. Po tym czasie możemy zająć się przygotowaniem polewy – 300 g kinder czekoladek i białą czekladę łamiemy na mniejsze kawałki, a następnie całość zalewamy gorącą śmietanką. Czekamy minutę, do wyrównania się temperatur i mieszamy składniki ze sobą za pomocą trzepaczki lub szpatułki. Odstawiamy do momentu aż polewa wystygnie i wylewamy na wcześniej przygotowany krem śmietankowy. Wstawiamy do lodówki na około 2h.
Ciasto najlepiej kroić gorącym nożem!

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *