Hej! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który przekazała mi moja mama. Jest to bardzo szybkie i proste ciasto do wykonania.
Potrzebne składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
na piankę:
- 2 galaretki truskawkowe,
- 2 szklanki wrzątku,
- 2 śmietanki śnieżki,
- 400ml mleka.
Wykonanie:
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Rozgrzewamy piekarnik do 180° w opcji pieczenia góra-dół z termoobiegiem. Biszkopt pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. W zależności od piekarnika potrwa to 20-30 minut. Biszkopt zostawiamy do przestudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i stawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, aby galaretka zaczęła tężeć. W wysokim naczyniu ubijamy śnieżkę zgodnie z instrukcją z opakowania, u mnie były to 2 śmietanki śnieżki ubite na 400ml mleka, ale można również użyć śnieżek na wodę.
Kiedy galaretka zaczęła już tężeć miksujemy ją z naszą śnieżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowany i ostudzony biszkopt. Do pianki można dodać sezonowe owoce. Górę ciasta udekorować według uznania, ja potarłam mleczną czekoladę, natomiast w moim domu rodzinnym na wierzch sypało się wiórki kokosowe.
Ciasto podawać schłodzone.
Hej, wygląda przepysznie, dzięki za inspirację!