Inne słodkości

Piankowiec

Hej! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który przekazała mi moja mama. Jest to bardzo szybkie i proste ciasto do wykonania.

Potrzebne składniki:

na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

na piankę:

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 szklanki wrzątku,
  • 2 śmietanki śnieżki,
  • 400ml mleka.

Wykonanie:

Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Rozgrzewamy piekarnik do 180° w opcji pieczenia góra-dół z termoobiegiem. Biszkopt pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. W zależności od piekarnika potrwa to 20-30 minut. Biszkopt zostawiamy do przestudzenia.

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i stawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, aby galaretka zaczęła tężeć. W wysokim naczyniu ubijamy śnieżkę zgodnie z instrukcją z opakowania, u mnie były to 2 śmietanki śnieżki ubite na 400ml mleka, ale można również użyć śnieżek na wodę.

Kiedy galaretka zaczęła już tężeć miksujemy ją z naszą śnieżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowany i ostudzony biszkopt. Do pianki można dodać sezonowe owoce. Górę ciasta udekorować według uznania, ja potarłam mleczną czekoladę, natomiast w moim domu rodzinnym na wierzch sypało się wiórki kokosowe.

Ciasto podawać schłodzone.

 

 

AutorKasia

Hej, hej!
Mam na imię Kasia i mam 23 lata. Pieczeniem interesuję się od najmłodszych lat. Już jako mała dziewczynka pasjonowało mnie pomaganie kobietom z mojej rodziny w przygotowywaniu słodkości. Dziś, jako dorosła kobieta, staram się zawsze wkładać całe serce w przygotowywane przeze mnie wypieki, a sprawdzonymi przepisami chętnie dzielę się z bliskimi, a od niedawna również z Wami - czytelnikami bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *