Lekkie, chrupiące, z pysznym, aromatycznym kremem. Eklery to ciastka, do których nikogo nie trzeba zachęcać. Kto jeszcze nie próbował ich zrobić, może tym razem się skusi, bo wbrew wszystkim pozorom – przepis jest bardzo prosty. : )
Składniki i przepis na ciasto parzone na eklerki:
- 350g mąki tortowej
- 500ml wody
- 250g masła
- 8-9 jaj
- szczypta soli
Składniki i przepis na masę budyniową do eklerków
- 2 budynie waniliowe
- 750ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 czubate łyżki mąki tortowej
- 200g miękkiego masła
- 30g cukru pudru
- ekstrakt waniliowy
Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Po zagotowaniu, dodajemy przesianą mąkę, zmniejszamy ogień na minimum i drewnianą łyżką mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Szprycujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pamiętać, aby szprycować je w dość dużych odstępach, ponieważ sporo urosną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30-35 minut. (pod żadnym pozorem nie otwieramy w tym czasie piekarnika), do uzyskania mocno złotego koloru. Gdy nasze eklery przestygną, przekrajamy ję na połowy (najlepiej przy użyciu cienkiego noża z piłką).
Miękkie masło z cukrem pudrem ucieramy na puch i dodajemy partiami zimny budyń. Pod koniec dodajemy troszkę ekstraktu waniliowego. Tak przygotowaną masę przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i szprycujemy nią dolną część eklera. Gotowe eklerki oprószamy cukerm pudrem. Przechowywać w lodówce.
super, dzieki