
Pyszne desery wcale nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego zrobimy w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej znikną z talerza ; )
Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Starte jabłka przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru soku. Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką, tak, aby nie kleiło nam się do blatu. Ciasto posypujemy ok. 2-3 łyżki mieszaniny cukru z cynamonem. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru, cynamonu, sok z cytryny, oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Masę jabłkową wykładamy równomiernie na całe ciasto, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.
Gdy ciasto dobrze się schłodziło, kroimy je na 12-15 części w zależności od wielkości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie z każdej strony smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C na opcji góra-dół.
Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Składniki i przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego, jabłkami i cynamonem:
- 4 średniej wielkości kwaśne jabłka, obrane pozbawione gniazd nasiennych
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 45 g cukru trzcinowego
- 9 g cynamonu
- 25 g masła
- 1 jajko

Hej, bardzo mi miło, że korzystasz z mojego bloga! 🙂 Mam na imię Mikołaj, mam 23 lata i skończyłem kierunek technologii żywności o specjalizacji cukierniczej. Pieczeniem ciast pasjonuje się już od dziecka, myślę, a bardziej na poważnie traktuje to już od około 10 lat. Pracowałem w cukierniach, piekarniach, restauracjach, a nawet pracowałem w cukierni Krzysztofa Ilnickiego. Każdy swój przepis staram się pisać w sposób zrozumiały, tak, aby każdy laik nie miał problemu z jego wykonaniem.