Coraz to ładniejsza pogoda na zewnątrz, a to oznacza rozpoczęcie sezonu na gofry! 🙂 Dzisiaj przepis na najzwyczajniejsze gofry, ale w następnym wpisie na blogu pojawią się pomysły na dodatki jakich możecie do nich użyć. 🙂
Składniki i przepis na 8 gofrów:
-
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej firmy Polskie Młyny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- naturalny ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 1 i 1/3 szklanki mleka 3.2%
- olej do smarowania foremek
Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego Polskich Młynów – znajdziecie tam wiele produktów o bardzo dobrej jakości, testowałem je wielokrotnie i śmiało polecam 🙂
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy resztę składników, czyli – sól, cukier, naturalny ekstrakt waniliowy, jajka, olej lub masło oraz mleko. Wszystko razem mieszamy trzepaczką do dokładnego połączenia się składników. Blaszkę od gofrownicy smarujemy olejem za pomocą pędzelka i rozgrzewamy. Ciasto wylewamy do gofrownicy, rozprowadzamy i smażymy przez około 3-5 minut, w zależności od sprzętu jaki posiadamy. Smażymy do mocno złotego koloru – a przynajmniej ja takie lubię! 🙂 Wychodzą przepyszne, chrupiące z zewnątrz, a w środku delikatne.