Tarta karmelowa z orzechami laskowymi i czekoladą
Ciasta kruche

Tarta karmelowa z orzechami laskowymi i czekoladą

Zapodziały mi się kiedyś zdjęcia tej tarty, ale w końcu je odnalazłem, więc wstawiam dla Was ten przepis. Tarta wyszła przepyszna. Połączenie jasnego, kruchego ciasta wraz ze słodką masą karmelową z orzechami i ganache czekoladowym to jedno z lepszych połączeń według mnie.

 

Składniki i przepis na ciasto kruche:

  • 170g masła
  • 1 duże jajko
  • 100g cukru pudru
  • 340g mąki pszennej typ 450
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Cukier puder, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, masło i jedno jajko. Wszystko siekamy dużym nożem do momentu, aż ciasto powoli zacznie nam się łączyć. W tym momencie musimy ciasto wyrobić rękoma. Wyrabiamy je krótko, staramy się jak najmniej je ogrzać. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stwardniało. Po tym czasie lekko wyrabiamy ciasto, by je uplastycznić, a następnie wałkujemy i przekładamy do foremki. Chłodzimy w lodówce przez 20-30 minut. Pieczemy w 170ºC przez około 30 minut – 25 minut z obciążeniem, następnie je zdejmujemy i pieczemy przez 25 minut do uzyskania złotego koloru.

Tarta karmelowa z orzechami laskowymi i czekoladą

Składniki i przepis na warstwę karmelową:

  • 300g orzechów laskowych
  • 280g cukru
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 80ml wody
  • 80g masła
  • 80ml śmietanki kremówki 30%

Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180ºC, a następnie umieszczamy w nim orzechy. Mieszamy je od czasu do czasu, a gdy skorupka zrobi się czarna, przekładamy je na szmatkę i pocieramy je pomiędzy dłońmi, aby pozbyć się skórki. W garnuszku z podwójnym dnem umieszczamy cukier, wodę oraz miód. Gotujemy do osiągnięcia temperatury około 170ºC, kolor powinien być bursztynowo-złoty. Następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy masło w temperaturze pokojowej oraz zagotowaną śmietankę. Gotujemy chwilę do zgęstnienia masy. Na sam koniec dodajemy orzechy i wylewamy na upieczony kruchy spód. Tartę wkładamy do lodówki na czas przygotowania ganache.
Część orzechów zostawiamy do dekoracji.

Tarta karmelowa z orzechami laskowymi i czekoladą

Składniki i przepis na ganache czekoladowy:

  • 200g śmietanki kremówki 30%
  • 100g czekolady gorzkiej 70%
  • 100g czekolady mlecznej

W garnuszku umieszczamy śmietankę i ją zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Wylewamy na masę karmelową i dekorujemy pozostałą ilością orzechów. Przechowujemy w lodówce.

Tarta karmelowa z orzechami laskowymi i czekoladą

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

  1. Wylewamy ciepły karmel, jeżeli będziemy chcieli go wylać w momencie kiedy wystygnie, to będzie dosyć zwarty i nam się to niestety nie uda. 🙂

  2. Nie wiem czy ciepły sos mam wylać na karmel czy czekać, aż wystygnie. Mam już zrobiona tartę i karmel z orzechami. Jak na razie idzie mi dobrze, a wygląda jeszcze lepiej. Dzięki za przepis :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *