Zapodziały mi się kiedyś zdjęcia tej tarty, ale w końcu je odnalazłem, więc wstawiam dla Was ten przepis. Tarta wyszła przepyszna. Połączenie jasnego, kruchego ciasta wraz ze słodką masą karmelową z orzechami i ganache czekoladowym to jedno z lepszych połączeń według mnie.
Składniki i przepis na ciasto kruche:
- 170g masła
- 1 duże jajko
- 100g cukru pudru
- 340g mąki pszennej typ 450
- 25g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Cukier puder, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, masło i jedno jajko. Wszystko siekamy dużym nożem do momentu, aż ciasto powoli zacznie nam się łączyć. W tym momencie musimy ciasto wyrobić rękoma. Wyrabiamy je krótko, staramy się jak najmniej je ogrzać. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stwardniało. Po tym czasie lekko wyrabiamy ciasto, by je uplastycznić, a następnie wałkujemy i przekładamy do foremki. Chłodzimy w lodówce przez 20-30 minut. Pieczemy w 170ºC przez około 30 minut – 25 minut z obciążeniem, następnie je zdejmujemy i pieczemy przez 25 minut do uzyskania złotego koloru.
Składniki i przepis na warstwę karmelową:
- 300g orzechów laskowych
- 280g cukru
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 80ml wody
- 80g masła
- 80ml śmietanki kremówki 30%
Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180ºC, a następnie umieszczamy w nim orzechy. Mieszamy je od czasu do czasu, a gdy skorupka zrobi się czarna, przekładamy je na szmatkę i pocieramy je pomiędzy dłońmi, aby pozbyć się skórki. W garnuszku z podwójnym dnem umieszczamy cukier, wodę oraz miód. Gotujemy do osiągnięcia temperatury około 170ºC, kolor powinien być bursztynowo-złoty. Następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy masło w temperaturze pokojowej oraz zagotowaną śmietankę. Gotujemy chwilę do zgęstnienia masy. Na sam koniec dodajemy orzechy i wylewamy na upieczony kruchy spód. Tartę wkładamy do lodówki na czas przygotowania ganache.
Część orzechów zostawiamy do dekoracji.
Składniki i przepis na ganache czekoladowy:
- 200g śmietanki kremówki 30%
- 100g czekolady gorzkiej 70%
- 100g czekolady mlecznej
W garnuszku umieszczamy śmietankę i ją zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Wylewamy na masę karmelową i dekorujemy pozostałą ilością orzechów. Przechowujemy w lodówce.
Wylewamy ciepły karmel, jeżeli będziemy chcieli go wylać w momencie kiedy wystygnie, to będzie dosyć zwarty i nam się to niestety nie uda. 🙂
Nie wiem czy ciepły sos mam wylać na karmel czy czekać, aż wystygnie. Mam już zrobiona tartę i karmel z orzechami. Jak na razie idzie mi dobrze, a wygląda jeszcze lepiej. Dzięki za przepis :)))