Przy okazji przygotowywania gniazdek poznańskich na tłusty czwartek postanowiłem pokazać Wam mój przepis na karpatkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂
Składniki i przepis na 2 blaty ciasta parzonego o wymiarach 25×25:
- 300g mąki pszennej
- 150g masła
- 375g wody
- 6 jajek
- szczypta soli
W garnku umieszczamy masło, wodę i sól. Całość zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na minimum i jednym ruchem dodajemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy do momentu aż wszystko się dobrze połączy. Gotowe ciasto szprycujemy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200°C do mocno złotego koloru. Ważne, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto parzone wyrasta poprzez parę wodną, a otwierając piekarnik automatycznie ciasto nam opadnie. Złożenie karpatki jest banalnie proste! Na blat ciasta parzonego wykładamy przygotowany krem, układamy kolejny blat i oprószamy cukrem pudrem.
Składniki i przepis na krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 330 g masła
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
500ml mleka zagotowujemy. Pozostałą ilość dokładnie mieszamy z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka, jednocześnie szybko i energicznie mieszając do ponownego zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia z folią w kontakcie, aby nie zrobił się nam kożuch. Miękkie masło ubijamy do puszystości, a następnie dodajemy partiami wystudzony budyń.