Inne słodkości

Z czym podaję gofry na słodko

Ostatnio pokazałem Wam przepis na gofry, ale bez dodatków. Poniżej wypisałem większość rzeczy z którymi je jadam. Dla mnie najlepszym wyborem jest połączenie frużeliny malinowej, bitej śmietany i startej czekolady. To połączenie to dla mnie strzał w dziesiątkę!

Jakie dodatki do gofrów na słodko?


1. LodyZ czym podaję gofry na słodko
Idealnie pasują waniliowe, czekoladowe, a nawet sorbety jeżeli lubicie owocowe smaki.

2. Świeże owoce
Truskawki, borówki amerykańskie, porzeczki czerwone, porzeczki czarne, brzoskwinie, nektarynki, banany, jagody, figi, mango, co tylko wam przyjdzie do głowy! 🙂

3. Orzechy
Mniej popularny dodatek, ale dodatek posiekanych orzechów laskowych albo migdałów na bitej śmietanie robi furorę.

4. Cukier cynamonowy
Zwyczajny cukier puder może być odrobinę nudny, ciekawy smak możemy uzyskać gdy zmieszamy go z cynamonem.

5. Nutella
Gofry posmarowane nutellą, z dodatkiem świeżych owoców lub bitej śmietany… kto ich nie lubi?

6. Frużeliny owocowe
Truskawkowa, malinowa lub z owoców leśnych – możemy zmiksować lub podawać z całymi owocami. Wszystko zagotowujemy, a następnie do dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą – dodajemy do odpowiedniej konsystencji.

7. Bita śmietana
Czyli klasycznie, jako posypkę możemy zastosować wszystko co nam wpadnie do głowy – wiórki kokosowe, orzechy, startą czekoladę, posypki cukrowe, a nawet owoce liofilizowane. Najlepiej jest ubić samemu śmietankę 36%, nie polecam używać gotowej.

8. Batoniki
Tutaj propozycja bardziej dla dzieci, które lubią słodkie smaki – snickers, bounty, knoppers, możecie dać co tylko Wam przyjdzie do głowy! 🙂

9. Polewa czekoladowa
Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią nasze gofry.

10. Masło orzechowe i banany
Gofry posmarowane masłem orzechowym, na wierzch pokrojone banany, całość obsypana orzechami laskowymi. Mocno orzechowe smaki… 🙂

11. Prażone jabłka
Co powiecie na prażone jabłka na patelni z dodatkiem aromatycznego cynamonu, wanilii i masła?
Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię z dużą ilością masła i prażymy. Dodajemy cynamon, wanilię i sok z cytryny.

 

 

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *