
Tym razem przepis na pyszne, słodkie i chrupiące migdały w cynamonowym karmelu… świetnie nadają się jako prezent, a także jako dodatek do kawy czy herbaty. Jeżeli przeszkadza Wam dodatek cynamonu, możecie zrobić bez, bądź ze swoją ulubioną przyprawą – z mielonym anyżem, goździkami, kardamonem, a nawet z imbirem.
Składniki i przepis na migdały w karmelu:
- 80g migdałów bez skórki
- 70g drobnego cukru
- 100g wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na co najmniej 10 minut i ściągamy z nich skórkę, a następnie osuszamy. W garnku z podwójnym dnem umieszczamy cukier i wodę, a następnie na najmniejszym ogniu podgrzewamy do momentu, aż przybierze karmelowej barwy. W tym momencie dodajemy cynamon, szybko mieszamy i dodajemy migdały. Mieszamy, aby oblepił wszystkie migdały, a następnie wylewamy na papier do pieczenia i rozprowadzamy masę.

Hej, bardzo mi miło, że korzystasz z mojego bloga! 🙂 Mam na imię Mikołaj, mam 23 lata i skończyłem kierunek technologii żywności o specjalizacji cukierniczej. Pieczeniem ciast pasjonuje się już od dziecka, myślę, a bardziej na poważnie traktuje to już od około 10 lat. Pracowałem w cukierniach, piekarniach, restauracjach, a nawet pracowałem w cukierni Krzysztofa Ilnickiego. Każdy swój przepis staram się pisać w sposób zrozumiały, tak, aby każdy laik nie miał problemu z jego wykonaniem.