Migdały w karmelu cynamonowym

Tym razem przepis na pyszne, słodkie i chrupiące migdały w cynamonowym karmelu… świetnie nadają się jako prezent, a także jako dodatek do kawy czy herbaty. Jeżeli przeszkadza Wam dodatek cynamonu, możecie zrobić bez, bądź ze swoją ulubioną przyprawą – z mielonym anyżem, goździkami, kardamonem, a nawet z imbirem.

Składniki i przepis na migdały w karmelu:

  • 80g migdałów bez skórki
  • 70g drobnego cukru
  • 100g wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

 

Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na co najmniej 10 minut i ściągamy z nich skórkę, a następnie osuszamy. W garnku z podwójnym dnem umieszczamy cukier i wodę, a następnie na najmniejszym ogniu podgrzewamy do momentu, aż przybierze karmelowej barwy. W tym momencie dodajemy cynamon, szybko mieszamy i dodajemy migdały. Mieszamy, aby oblepił wszystkie migdały, a następnie wylewamy na papier doMigdały w karmelu cynamonowym pieczenia i rozprowadzamy masę.

Migdały w karmelu cynamonowym