Tym razem przepis na pyszne, słodkie i chrupiące migdały w cynamonowym karmelu… świetnie nadają się jako prezent, a także jako dodatek do kawy czy herbaty. Jeżeli przeszkadza Wam dodatek cynamonu, możecie zrobić bez, bądź ze swoją ulubioną przyprawą – z mielonym anyżem, goździkami, kardamonem, a nawet z imbirem.
Składniki i przepis na migdały w karmelu:
- 80g migdałów bez skórki
- 70g drobnego cukru
- 100g wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na co najmniej 10 minut i ściągamy z nich skórkę, a następnie osuszamy. W garnku z podwójnym dnem umieszczamy cukier i wodę, a następnie na najmniejszym ogniu podgrzewamy do momentu, aż przybierze karmelowej barwy. W tym momencie dodajemy cynamon, szybko mieszamy i dodajemy migdały. Mieszamy, aby oblepił wszystkie migdały, a następnie wylewamy na papier do pieczenia i rozprowadzamy masę.